Ak hľadáte jednoduchý, rýchly a chutný snack, lebo vám ostala roztopená čokoláda z nejakého iného pečenia, vyskúšajte si spraviť tieto plnené medjool datle. Chutia ako snickers tyčinka, no sú oveľa zdravšie bez cukru a nepotrebných ingrediencií.

Sú datle zdravé?

Medjool datle sú vynikajúcou voľbou, ak chcete mlsať zdravo a chutne. Pozor, nemýľte si ich s vysušenými, tvrdými presladenými datlami, ktoré nájdete bežne v obchode. Hľadajte mäkké, šťavnaté medjool datle. My kupujeme tieto medjool datle alebo tieto. Datle sa vyznačujú bohatou sladkou chuťou a sú plné živín a antioxidantov.

Benefity medjool datlí:

  1. Obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém a podporuje pravidelnú činnosť čriev.
  2. bohaté na vitamíny a minerály, vrátane vitamínu B6, draslíka, horčíka a medi. Tieto sú nevyhnutné pre optimálne zdravie a môžu pomôcť pri prevencii rôznych ochorení.
  3. Sú vynikajúcim zdrojom energie vďaka svojmu obsahu sacharidov a zdravých tukov. Ak potrebujete rýchly prílev energie počas dňa, siahnite po nich.
  4. Sú prirodzené sladidlo a môžu byť použité ako zdravá náhrada rafinovaného cukru. Toto je skvelá voľba pre ľudí, ktorí sa snažia znížiť príjem cukru alebo ktorí sa snažia udržať zdravú hladinu cukru v krvi. Ak máte problémy s hladinou cukru a používate prístroj na meranie hladiny glykémie, vyksúšajte, či vám po zjedení datlí cukor stúpne. Samozrejme, nemôžu byť v tom prípade zaliate čokoládou z bežného obchodu 🙂
  5. Môžu byť prospešné pre srdce a cievny systém vďaka ich obsahu draslíka a iných antioxidantov. Pomáhajú pri kontrole hladiny cholesterolu a krvného tlaku.
  6. Pomáhajú pri trávení. Obsahujú enzýmy, ktoré pomáhajú tráveniu a podporujú zdravie tráviaceho systému.
  7. Sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a podporujú celkové zdravie tela. Tieto datle môžu byť účinným spôsobom, ako zlepšiť imunitu a ochrániť telo pred rôznymi ochoreniami

Zameňte spracovaný cukor za prírodné sladidlá

Keď sa chcete zbaviť klasického cukru, náš tip je začať ako sladidlo používať prírodné sladidlá ako je javorový sirup, datlový sirup, med a medjool datle. Tieto snickers datle sú perfektným príkladom.

My sme ich mali nachystané na Veľkonočné sviatky, ako malý snack pre (ne)čakané návštevy. Máme radi takéto drobné „finger food“. Vyrobiť si ich je veľmi jednoduché, môžete to spojiť aj ako spoločnú aktivitu s deťmi. Tu naozaj nemajú čo pokaziť a nebude ani celá kuchyňa od múky. Haha. Snickers, ale zo skutočných prísad, bez pridaného cukru, z vašich rúk a láskou, ktorú doň vložíte. Podľa mňa sú ešte lepšie ako Snickers tyčinky a to som pre túto firmu pracovala, takže ich poznám veľmi dobre a rovnako aj ich limitky. (Snickers hazelnut bol môj obľúbenec). Na blogu sme už zdieľali cícerové čoko guličky, snickers guličky, či domáce ovsené tyčinky, ale teraz už poďme na plnené medjoolky!

Na tento sladký snack budete potrebovať:

  • 8 ks medjool datlí (alebo podľa potreby)
  • arašídové maslo (môžete si urobiť vlastné podľa tohoto receptu alebo si ho kúpte. Pozorne vždy čítajte zloženie orieškových masiel. Nemajú prečo obsahovať pridaný olej, ani cukor. Keď si budete maslo robiť doma, zistíte, že jediné čo potrebujete sú orechy, výkonný mixér a ak chcete nejakú príchuť, tak napríklad kokos.
  • malá hrsť arašídov nasekaných nadrobno
  • čokoládové kúsky alebo kvalitná čokoláda (vegan, horká)
  • 1 čl kokosový olej
  • alebo zvyšok roztopenej horkej čokolády s trochou kokosového oleja (parný kúpeľ)

Postup pre snickers plnené datle

  1. Datlu si opatrne po dĺžke rozrežte. Túto časť maminy spravte vy. Deťom nechajte vybrať kôstku.
  2. Do každej datle dajte kávovú lyžičku arašidového masla. Šikovnejšie detičky zvládnu.
  3. Roztopte si kokosový olej a nalámte doň čokoládu. Miešajte, kým sa neroztopí.
  4. Datle polejte roztopenou čokoládou a posypte ich nasekanými arašídami
  5. Dajte do chladničky stuhnúť.
  6. Ideálne je ich vybrať aspoň 10 min pred konzumáciou. V lete stačí aj menej. Na slniečku pekne zmäknú a budú sa lahodne rozplývať na jazyku. Chuť pripomína tyčinku snickers

Ako skladovať plnené datle

Doporučujem ich nechať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Vydržať by mali 7 dní, ale silne o tom pochybujem. Podľa mňa ich zjete oveľa skôr. Môžete ich aj zamraziť. Takto vám vydržia do 2 mesiacov.

Tipy:

  • datle môžete aj celé obaliť v čokoláde a potom ich posypať sekanými orieškami, konopnými semienkami, kokosom, lyo malinami, po čom sa vám zbiehajú slinky