Poďme sa zbaviť toxínov 3 dňovým detoxom

Mne sa veci dejú často tak nejak zhurta. Na niečo narazím a už sa toho nepustím. Tak som aj objavila možnosť detoxifikovať svoje telo len pitím ovocných a zeleninových štiav vďaka 3 dňovému šťavovému detoxu.

Vždy si hovorím, že keďže som to nehľadala a našlo si ma to samo, musím to spraviť, lebo to tak má byť. 

Na čo je šťavový detox dobrý

Nebudeme si klamať, nežijeme všetci zrovna najzdravšie.

Dobre. Mala som suchý február a odvtedy nepijem alkohol, nefajčím, vyše roka sa stravujem vegánsky, ale dám si sladké, pšenicu, polotovary, kávu,… Toto všetko náš organizmus zaťažuje a ten namiesto toho, aby obnovoval svoje bunky a staral sa o svoje prospievanie sa zabáva trávením toho, čo do seba pohádžeme. 

Čo budeme potrebovať

Na šťavový detox budete potrebovať odšťavovač. Ak žiaden nemáte, doporučujeme vám kúpiť si pomalý tzv. šnekový odšťavovač.

Šnekový odšťavovač je pomalší, ale zato efektívnejší. Zvláda aj bobuľoviny či listovú zeleninu. Tento typ odšťavovača dostal svoje označenie vďaka hlavnej súčiastke – hriadeľu v tvare slimáka. Tento môže byť umiestnený dvoma spôsobmi: existujú modely s horizontálnym alebo vertikálnym závitom.

Šnekové odšťavovače sú oproti odstredivým veľmi tiché. Môžem potvrdiť, že kým ráno robím šťavu, naše deti pokojne spia. Šnek, čiže závit, drtí kusy ovocia a tlačí ich proti sitku, ktoré sa nepohybuje. Šťava sa teda z plodín dostáva vďaka tlaku. Spracovanie surovín je pomalšie, ale získaná šťava obsahuje viac živín a vitamínov. Je tiež trvácnejšia – môže sa až do 24 hodín uchovávať v chladničke a nemusíte ju spotrebovať hneď. Ďalšou výhodou je vyššia výťažnosť – z rovnakého množstva plodín dokáže tento odšťavovač získať viac šťavy, ktorá je niečo hustejšia a s vyšším obsahom vlákniny.

Medzi nevýhody šnekových odšťavovačov patrí nutnosť krájať ovocie či zeleninu na kúsky, aby si s nimi závit lepšie poradil. Občas je tiež potrebné posunúť zablúdené kúsky – na to býva v balení špeciálny nástroj. Samotné odšťavovanie tiež trvá o niečo dlhšie, ale rozdiel stojí za to.

Čo budeme jesť popri detoxe

Nič.

Jesť nebudeme. Budeme len piť. Vodu a šťavy z ovocia a zeleniny. Takéto šťavy sú bleskovo vstrebateľné do nášho tela a to sa potom nemusí zaoberať trávením. Môže sa namiesto toho venovať „opravám porúch“ a obnove buniek.

Aké ovocie a zeleninu budete potrebovať na šťavový detox

Ovocie a zeleninu. Zásobte sa hlavne mrkvou, jablkami, uhorkami, pomarančami, citrónmi, zelerom, rímskym šalátom, ananásom, fajn sú aj mandarinky, hrušky, cvikla, kel, koriander, špenát, petržlen,… všetko závisí od vašej chuti a sezóny. V jarnom detoxe budú k dispozícii iné potraviny ako na konci leta. 

Znie to šialene, ale je to skvelé a sama som zo seba bola prekvapená, aké to je v pohode a ako dobre som sa cítila. 

Čo nebudeme robiť počas šťavového detoxu

Nebudeme piť alkohol, kávu, fajčiť a nebudeme jesť

Namiesto toho si spravíme denne niekoľko džúsov a k nim budeme popíjať veľa veľa vody, kokosovej vody alebo vody s citrónom. Viem, že to znie asi ako, že budeme hladovať, ale nebudeme. 

To náročné pri detoxe

Tá najťažšia časť toho celého je príprava. Doporučujem už pár dní pred detoxom prejsť na ľahšiu stravu, ideálne bez mäsa, mliečných výrobkov a vajec, nech sa telo odľahčí. Detox je potom jednoduchší. 

Keď už máš doma všetku tu zeleninu a ovocko, vytiahni ráno svoj odšťavovač, umy, nakrájaj, čo je treba očisti a začni odšťavovať. Ja som odšťavovala ráno cca 2,5l pre mňa a ďalšieho 2,5l pre manžela. Džúsy som naliala do sklenených fliaš a odložila do chladničky. Takto som si ich nachystala hneď ráno na celý deň. Džúsy je ideálne vypiť do 24 hod.

cviklová šťava so zázvorom a citrónom

Moja skúsenosť s detoxom

Všetky tri dni boli úplne bez nejakých obtiaží. V prvý deň ma poobede trochu pobolievala hlava, ale to je pri detoxe normálne. Hlad som cítila tesne pred prvou šťavou a tesne pred poslednou. Tie 4 dcl až pol litra šťavy mi úplne stačili. Počas dňa som popíjala vodu s citrónom a dali sme si vždy aj jeden zázvorový shot (prípadne kurkumový). Kurkumový koreň dostanete kúpiť v Kauflande. Na pitie vody určite nezabúdajte. Len šťavy nestačia.

Spalo sa nám obom neskutočne dobre. Ráno sme vstali fresh, bez nejakých polokómatických stavov napriek tomu, že spávame 6-7 hod a v noci nás aspoň raz zobudí synátor. Mali sme obaja veľa energie, akurát sme v tomto období prerábali spálňu a fičali sme na plné obrátky. 

Čo bolo ťažké

Ťažké bolo variť deťom a neochutnať. Resp. dávať pozor na to, aby som automaticky po nich nezačala dojedať alebo aby som do seba nehodila hrozno, či orechy. Dávajte si pozor aj na príliš teplý čaj. Môže vám pripomenúť polievku. Rovnako ani ochutnať na jazyk jedlo nie je dobrý nápad, lebo vám to spustí tráviace procesy, sliny..

Ak čakáte, že vďaka tomuto detoxu nejak brutálne schudnete, tak neschudnete. Možno niečo málo, ale určite nie je toto spôsob ako schudnúť. Budete sa cítiť chudší a telo sa zbaví časti vody v oblasti pása, ale určite to nerobte kvôli tomuto. Za tri dni by to bol zázrak. Takýto detox však môžete držať aj dlhšiu dobu a tam už zbadáte aj pohyb na váhe.

Je to skvelý spôsob ako začať zdravší životný štýl a dodať telu potrebné vitamíny, ak nie ste práve typ, čo si dá každý deň ovocie a zeleninu.

Čo potom

Po trojdňovom detoxe si nedajte salámovú pizzu. Ani sa nezbláznite a nezjedzte za kýbel jedla. Začať treba opatrne, lebo vám môže byť naozaj zle. My sme si dali ešte dva dni raw food. Jedli sme ľahké ovocné raňajky, zeleninový obed, aj večeru. Jedzte opatrne a uprednostnite nespracované produkty. 

Tak čo? Idete do toho? Ak potrebujete manuál, ako na to, pozrite sa na náš e-shop, kde nájdete e-book Šťavový detox, kde sme spísali naše skúsenosti z prvého detoxu.

Doporučujem vám aj pozrieť si ebook Týždenná výzva, v ktorom nájdete vysvetlenie, prečo detoxikovať telo, prípravu na detox. Kedy je vhodné robiť detox. Kompletné recepty na šťavy, smoothies a živú stravu na 7 dní (raňajky, obed, desiata a večera). Nákupný zoznam potravín na celý detox. Podporu po ukončení detoxu, vysvetlenie, ako postupovať ďalej, čo jesť…

Ak si trúfate na dlhší detox, pozrite si aj tento e-book Detox-21 dní ke změně. Všetky spomínané knihy máme a veľmi nám pri detoxe pomohli a boli dobrým sprievodcom a radcom.

Ja si to chcem určite zopakovať, ale pôjdem už na 7 dňový detox

Tu vám ešte spíšem naše obľúbené kombinácie na odšťavovanie, každopádne však počúvajte svoje telo, ono vám povie, čo potrebujete:

RECEPTY:

  • 1/2 grapefruit
  • 3 pomaranče
  • 1 citrón

alebo

  • 600g mrkvy
  • 100g petržlen

alebo

  • 2 jablká
  • 1/4 kelu
  • uhorka
  • 1/2 citrónu

alebo cviklovo zázvorová šťava

  • cvikla
  • zázvor
  • citrón

Keď by vám vyšlo málo šťavy, môžete ju doliať napr. kokosovou vodou (mala som z DM bio) alebo obyčajnou vodou. 

Počas detoxu je dobré si čistiť jazyk škrabkou, dávala som si aj studené sprchy. Mala som žiarivejšiu tvár a zdravovyzerajúci ružový jazyk. 

Záver

Trojdňový detox je jednoduchý. Zvládnu ho muži aj ženy. Treba však myslieť na to, aby ste ľahšie jedli pred prvým dňom a po poslednom dni detoxu treba začať ľahšími jedlami, ideálne surovou stravou.

Ak sa necítite hneď na trojdňovku, dajte si jeden deň. Ak máte závažnejšie zdravotné problémy, ekzémy, akné, čokoľvek a chcete, aby vám detox pomohol, budete sa musieť nachystať na dlhší detox. Riaďte sa tým, čo cítite. Ak by ste si dali viac dní, dajte. Ak nezvládate, skončite a po nejakom čase ho skúste opäť. Ak beriete lieky a ste pod dohľadom lekárov, poraďte sa o vhodnosti detoxu.

Je dobré si po detoxe ponechať pekný zvyk a vypiť aspoň jednu šťavu zo surového ovocia a zeleniny denne.

PS 1 Pred a po šťavovom detoxe je ideálne začať pár dní živou stravou. Moje obľúbené recepty nájdete v e-booku, ktorý som pre vás napísala

PS 2 Ak chcete vedieť viac o detoxoch a zdravej strave sledujte nás na FB