Každého z nás k rastlinnému stravovaniu priviedol iný dôvod. Niekto vyhľadá tento druh stravovania kvôli zdravotným problémom, ktoré mu živočíšna strava a nevhodný životný štýl spôsobila, iný myslí na zvieratá a na utrpenie, ktoré zažívajú ako súčasť potravinového reťazca. Ďalším dôvodom na prechod na rastlinnú stravu môže byť enviromentálny dosah na našu planétu, čo hlavne do budúcnosti nie je zanedbateľná myšlienka. Chceme predsa, aby aj naše deti a ich deti, mali zdroje pitnej vody, žili vo svete bez toľkých plastov a chemikálií, mali dostupné zdravé potraviny.

1. Až 80% otráv jedlom je spôsobených živočíšnou stravou

Napríklad taká salmonela, je baktéria žijúca v tráviacom systéme zvierat, vrátane vtákov. V USA je každoročne nahlásených vyše 40 tis prípadov salmonelózy. Najčastejšie sa nákaza prenáša:

  • zjedením surového alebo nedovareného mäsa, hydiny a vajíčok.
  • pitím nepasterizovaného mlieka alebo zjedením mliečnych produktov obsahujúcich nepasterizované mlieko
  • jedlom kontaminovaným zvieracími alebo ľudskými fekáliami
  • dotykom kontaminovaného zvieracieho jedla alebo maškŕt a potom chytením úst.

2. Zdržaním sa konzumácie mäsa pomáhate zmierniť problémy so znečistením

20% znečistenia tejto planéty je spôsobených človekom. Pochádza hlavne z potravinového priemyslu. Na chov dobytka sa využíva tretina nezamrznutého povrchu a 70% poľnohospodárskej pôdy, ktorá by mohla byť využitá iným spôsobom.

3. Krmivo pre dobytok

Zo zrna, ktoré je vypestované pre dobytokurčený na mäsovú produkciu by vyžilo 1,3 bilióna ľudí. Netreba pripomínať, že na svete existuje hladomor a bolo by teda kam jedlo presunúť.

4. Pestovanie pšenice je ekologickejšie ako chov dobytka

Už ste asi počuli, že na výrobu mäsa sa minie nezanedbateľné množstvo vody. Na vyprodukovanie pol kila mäsa je potrebných 9500 litrov vody. Naopak na vyprodukovanie 0,5 kg pšenice je treba 95 litrov vody.

5. Informácie o tom, že vegáni sú zdravší, nie je mýtus

Je samozrejme možné sa stravovať nezdravo aj na vegánskej strave. Hranolky, vysmážané jarné rolky, vegánska pizza, atď. Predpokladá sa však, že kto sa dostal až k vegánstvu, zamýšľa sa nad stravovaním v širších súvislostiach a vie, čo je pre jeho zdravie vhodné a čo nie. Americká diabetologická asociácia sa vyjadrila, že vegetariánska alebo vegánska strava preukazuje menšie riziká rakoviny prostaty a hrubého čreva, znižuje vysoký krvný tlak, predchádza problémom s cholesterolom, znižuje vysoký krvný tlak a znižuje riziko ischemickej choroby srdca.

6. V Spojených štátoch je každú hodinu zabitých pol milióna zvierat.

Za uplynulých 50 rokov sa na celom svete zvýšila produkcia mäsa 4násobne. Zo 78 na 308 miliónov ton ročne. Do roku 2050 má narásť na pol miliardy ton (kniha Zelené klamstvo). Ľudia v bohatých krajinách zjedia 95 kilov mäsa ročne.

7. Záchrana lesov

Už len tým, že ste vegetarián prispievate k záchrane lesov. Odlesňovanie sa vykonáva za účelom využitia pôdy na produkciu stravy pre dobytok určený na konzumáciu a dalšie spracovanie v potravinárskom priemysle. Ak čo len jeden človek prejde na vegánsku stravu, zachráni to každoročne jednu celú výmeru lesa.

8. Ponuka vegan produktov

Napriek predsudkom, množstvo potravinových reťazcov už v dnešnej dobe má širokú ponuku vegan produktov.Niektoré druhy horkej čokolády alebo napríklad aj Oreo neobsahuje mliečnu zložku. Ak kupujete produkty, ktoré sú bez cholesterolu, tie sú zväčša vegánske. Vysoký zlý cholesterol je totiž spôsobený len živočíšnymi produktami.

9. Kalorická hodnota

Vegánske produkty majú menej kalórií. Neplatí to vždy, ale zvyčajne sú produkty rastlinného pôvodu s nižším obsahom kalórií pretože v nich nie sú obsiahnuté nezdravé tuky.

10. Antibiotiká

Ľudia užívajú obrovské množstvo antibiotík (len USA je to priemerne 1400 ton za rok), ale do zvierat ich poputuje ešte viac.

People consume a lot of antibiotics for healing (In the United States only, approximately 3 million pounds yearly) but animals are supplied more. Zvieratá dostávajú 8073 ton antibiotík ročne, aj keď toto číslo môže byť v skutočnosti ešte oveľa väčšie. Antibiotiká pomáhajú zvieratám prežiť v ťažkých podmienkach a ostávajú v mäse, ktoré sa potom ďalej spracúva, až kým sa nedostané k nám na tanier.

Nikto od nikoho nechce, aby sa stal vegánom zo dňa na deň. Dôležité je však zamyslieť sa, z akého dôvodu mäso a mliečne produkty konzumujete, či vám skutočne dávajú to, čo potrebujete alebo je to len zvyk, či emócia spájaná napríklad s detstvom či spoločenským statusom. Zníženie spotreby mäsa a mliečnych produktov pocítite v prvom rade na svojom zdravotnom stave a množstve energie, ktorá vám pribudne, keď telo nebude zaťažované potravou, ktorú nie je jednoduché stráviť. Už len vynechanie jedného živočíšneho jedla denne má väčší prospech ako si myslíte.