Možno sa vám v poslednej dobe dostalo do uší niečo o umelej inteligencii a o tom, ako môže človeku uľahčiť prácu. Nemusíte byť práve copywriter, využiť tento šikovný „nástroj“ môžete aj v každodennom živote a nie je to nič zložité.

Mne o Chat GPT Martin rozprával už na konci roka 2022, lebo on ako človek pracujúci v IT tento proces sledoval podrobne a zaujímal sa oň. Ja osobne som v tom význam nevidela, lebo sa vždy dlhšie bránim technickému pokroku a trvá mi to, kým uznám, že technika môže byť nielen zlý pán, ale aj veľmi dobrý sluha.

Čo je Chat GPT?

Chat GPT je produktom spoločnosti OpenAI, ktorá sa zameriava na vývoj pokročilej umelej inteligencie. Chat GPT, alebo Generative Pretrained Transformer, je model umelej inteligencie trénovaný na porozumenie a generovanie textu. Ak by sme to chceli porovnať s niečím z nášho bežného života, Chat GPT je ako vymakaný digitálny parťák na konverzáciu, ktorý dokáže odpovedať na otázky, viesť diskusie na rôzne témy a dokonca písať celé články. To znie skvelo, že? Navyše pri tom všetkom nemáte pocit, že sa rozprávate so strojom 🙂

Vývoj a história Chat GPT

Spoločnosť OpenAI začala vývoj GPT modelov ešte v roku 2018 s cieľom vytvoriť algoritmus, ktorý by bol schopný generovať zmysluplný a koherentný text. Je to ako vytvoriť malého literárneho génia vo virtuálnom svete, ktorý sa naučil písať tak, že si prečítal milióny stránok textu. Dokáže používať dokonale angličtinu, ale verzia 4 už má fantastickú aj slovenčinu, takže ak neviete po anglicky, vôbec to nie je prekážka v tom, aby ste mu prepadli.

Ako funguje Chat GPT?

Algoritmus a trénovanie modelu

Chat GPT využíva technológiu nazývanú transformer, ktorá je základom pre jeho schopnosť porozumieť a generovať text. Táto technológia umožňuje modelu vytvárať dlhé, súvislé texty, a to vďaka tomu, že model je schopný „zapamätať“ si a spracovať informácie z veľkého množstva predchádzajúcich slov. Aby ste ho dokázali ovládať, budete používať „príkazy“ (tzv. prompty). Jednoducho si to viete predstaviť tak, že je to umelá inteligencia, ktorá vám dokáže dať odpoveď na takmer všetky vaše otázky alebo vypracovať zadania, ktoré mu dáte.

Zrozumiteľnosť a využitie prirodzenej reči

Súčasťou procesu trénovania Chat GPT je aj učenie sa rozumieť kontextu a významu slov a fráz v prirodzenej reči. Model sa tak stáva schopným generovať texty, ktoré sú nielen gramaticky správne, ale aj zrozumiteľné a relevantné pre danú tému.

Ako používať Chat GPT?

Inštalácia a nastavenia

Chat GPT je dostupný ako webová služba, takže nie je potrebná žiadna inštalácia. Stačí sa zaregistrovať, prihlásiť a môžete začať chat používať.

Návod na použitie

Použitie Chat GPT je veľmi jednoduché a intuitívne. Stačí zadať svoju otázku alebo tému, o ktorej chcete diskutovať, a Chat GPT vygeneruje odpoveď alebo relevantný text. Dobre je nájsť si najčastejšie používané prompty (príkazy), aby ste sa nemuseli pracne prekúsavať k výsledku. Tu skutočne záleží na každom slove a čím bude váš príkaz presnejší a špecifickejší, tým kvalitnejšiu odpoveď dostanete.

Koľko stojí ChatGPT?

Dobrá správa je, že ChatGPT je v základnej verzi zadarmo. Základná verzia 3.5 vie trošku horšie po slovensky a odpovedá menej presne, takže je dôležitejšia vaša kontrola napísaného textu. Tá sa ale hodí vždy 🙂 ChatGPT PLUS stojí 20 dolárov na mesiac. V rámci predplatného máte prednosť, lebo niekedy je stránka naozaj zahltená otázkami a musíte chvíľu čakať na odpoveď. Zároveň to znamená, že máte vždy dostupnú poslednú verziu, čo je momentálne ChatGPT 4.

Cenazáklad zadamo, PLUS verzia $20/mesiac
Momentálne dostupné jazykové modelyGPT–3.5 turbo
GPT 4
Množstevné obmedzenie GPT-425 zpráv za 3 hodiny

Rozdiel medzi ChatGPT-3.5 a ChatGPT-4

Pre tých, ktorí majú radi čísla, ChatGPT-4 dokáže spracovať až 25 000 slov naraz, čo je 8-krát viac ako zvládal ChatGPT-3.5. Keď testovali ChatGPT–3.5 a ChatGPT–4 na simulovanom právnickom teste, ChatGPT-4 sa umiestnil v prvých 10% , zatiaľ čo GPT-3.5 skončil v posledných 10%.

Viac po lopate, ChatGPT-4 je vo všeobecnosti oveľa spoľahlivejší ako verzia 3.5. Aj keď pracuje pomalšie, je oveľa presnejší a lepšie vie po slovensky. Verzia 4 bola trénovaná na viac dátach, preto si ju môžete predstaviť ako vášho kamoša, ktorý prečítal oveľa viac kníh ako ChatGPT 3.5. Na druhej strane, ChatGPT 3.5 je ako rýchly, iniciatívny študent, ktorý občas niečo zanedbá a nerozumie všetkému. Verzia 4 tiež lepšie dodržiava pokyny, ktoré jej zadáte.

Chcem začať používať Chat GPT

Ak chcete začať používať ChatGPT, musíte si vytvoriť účet na OpenAI. Toto urobíte na stránke chat.OpenAi.com, kde sa môžete zaregistrovať zadarmo pomocou svojej e-mailovej adresy alebo účtu na Google alebo Microsoft. Jednoducho kliknite na tlačidlo “Sign Up” (Zaregistrovať sa) a potom si už len vyberte, či sa chcete registrovať pomocou už existujúceho Google alebo Microsoft účtu alebo pomocou e-mailovej adresy.

Potom musíte prijať všetky podmienky používania ChatGPT. Postačí, keď kliknete na “Next” (Ďalej) a potom “Done” (Hotovo), kým neakceptujete všetky podmienky aplikácie. Samozrejme, mali by ste si ich vždy poriadne prečítať, aby ste vedeli, na čo dávate súhlas. Po tomto kroku vám už nič nebráni začať písať a zadávať umelej inteligencii úlohy, alebo jej klásť zvedavé otázky.

Možnosti a využitie Chat GPT

Výhody používania Chat GPT

Využitie Chat GPT je veľmi široké, aj keď som si najprv myslela, že k čomu by som to už len ja využila. ALE! Je to skvelý nástroj pre všetkých, ktorí potrebujú generovať obsah, či už na blogy, články alebo marketingové materiály. Môže byť tiež užitočný pre študentov pri písaní esejí alebo výskumných prác. To už ani nehovorím o písaní captions na sociálne siete alebo plánovanie príspevkov. Toto všetko ChatGPT zvládne ľavou zadnou za stotinu času, ktorú by to trvalo vám.

Obmedzenia a výzvy

Hoci je Chat GPT nesmierne pokročilý nástroj, stále existujú obmedzenia a výzvy spojené s jeho používaním. Napríklad nemôže poskytnúť 100% presné alebo kompletné informácie o všetkých témach, pretože jeho vedomosti sú obmedzené na informácie, na ktorých bol trénovaný.

Ako účinne využívať ChatGPT

ChatGPT je jazykový model, a preto s ním musíte komunikovať ako s robotom. Hoci sa mu hovorí umelá inteligencia, neznamená to, že má na všetko správnu odpoveď a všetko vie. Štatistiky ukazujú, že je presný iba v 70-90 % prípadov, takže by ste mali byť opatrní a radšej si overiť všetko, čo napíše. Ale to neznamená, že by ste ho nemali využívať. ChatGPT môže byť vaším skvelým pomocníkom, umožní zrýchliť a zefektívniť vašu prácu a ak viete, ako s ním pracovať, bude to pre vás radosť. Nezabudnite však vždy skontrolovať, čo napíše. CTRL+C a CTRL+V tu nenechajte bez ľudského oka.

Budúcnosť Chat GPT a umelá inteligencia

S pokračujúcim vývojom technológií v oblasti umelej inteligencie sa očakáva, že schopnosti a využitie Chat GPT budú ďalej rásť. Je pravdepodobné, že smerujeme k ére, kde umelá inteligencia ako Chat GPT bude mať ešte väčší vplyv na naše životy a prácu.

Záver

Chat GPT je fascinujúci produkt umelej inteligencie, ktorý otvára nové možnosti v oblasti generovania textu. Toto všetko sa však aj tak nezaobíde (našťastie) bez ľudského faktora, ktorý dodá tomu, čo z neho vylezie „šťavu“.