Jedno z najobľúbenejších destinácií Slovákov na letnú dovolenku ostáva „slovenské more“ Jadran. A keďže Chorváti majú iný spôsob platby za diaľnice ako my, povedzme si ako si cestovanie po ich krásnych diaľniciach, cez nekonečné tunely a zákruty s prekrásnymi výhľadmi spraviť lacnejšie. Jednoduchý spôsob ako ušetriť až 20% ceny diaľničných poplatkov v Chorvátsku je ENC zariadenie.

Čo je ENC zariadenie?

ENC zariadenie je malá krabička, ktorá umožňuje elektronickú platbu za výberové mýto (ENC) v Chorvátsku. Toto mýto je vyberané na diaľniciach a rýchlostných cestách a jeho úhrada je povinná pre všetkých vodičov. ENC zariadenie vám umožní rýchlejšie a pohodlnejšie prejsť cez platidlá, a to bez zdržania sa v dlhých radoch áut, ktoré so sebou letná sezóna často prináša.

Funkcie ENC zariadenia

ENC zariadenie ponúka viacero užitočných funkcií, ktoré vám uľahčia cestovanie v Chorvátsku. Po aktivácii a správnej inštalácii vám umožní rýchlejšie a efektívnejšie prechádzať cez platidlá. Na ceste si už nemusíte robiť starosti s hľadaním hotovosti, odkladaním lístkov alebo zdržiavaním sa v dlhých radoch na platidle. Stačí mať ENC zariadenie umiestnené na čelnom skle vozidla a systém ju automaticky zaznamená a otvorí vám rampu. Takže môžete prechádzať len s jemným pribrzdením. ENC zariadenie funguje na princípe rádiového spojenia medzi vaším vozidlom a rampami na platidle. Po inštalácii zariadenia sa automaticky identifikuje pri priblížení k výberovej bráne a systém zaznamená platbu za výberové mýto. ENC zariadenie je pripojené k vášmu účtu a prostredníctvom neho sa vykonáva platba. Okrem toho môžete pomocou aplikácie alebo webového rozhrania sledovať históriu platieb a stav vášho účtu, či dobíjať si kredit. Rovnako môžete ísť aj do mínusu, je však potrebné si zariadenie následne dobiť potrebným kreditom.

ENC krabička vám poskytuje pohodlnosť a bezpečnosť pri cestovaní do Chorvátska. Nemusíte sa zdržiavať v dlhých radoch, hľadať hotovosť alebo riešiť platbu na mieste. S ENC krabičkou sa môžete sústrediť na samotné cestovanie a užívať si krásy Chorvátska.

Kde kúpiť ENC zariadenie?

Ideálne je naplánovať si cestu do Chorvátska, tak aby ste si ju mohli zakúpiť priamo na mýtnej bráne Záhreb Lučko. V Chorvátsku prístroj môžete zakúpiť aj vo viacerých predajných miestach dvoch spoločností HAC a ARZ. Doporučujeme radšej zakúpiť prístroj u HAC, nakoľko majú celý proces dobíjania kreditu oveľa lepšie zvládnutýKredit si môžete dobiť na webe alebo pomocou mobilnej aplikácie, čo je moderné a praktické riešenie.

Otváracie hodiny na stanici Lučko pre nákup ENC zariadenia je:

  • po až piatok 7:00 až 20:00,
  • sobota 7:00 až 12:00

Kúpa zariadenia

Zakúpenie zariadenia je veľmi jednoduché. Aby ste však predišli stresu na ceste a mohli si ju pokojne vychutnávať, vyplňte si už doma tento formulár.

Ako vyplniť formulár pre zakúpenie ENC:

V hornej časti formiuláru zaškrtnite účel: Registracija / Registration a vyberte typ produktu: Pretplata 21,74% / Prepayment 21,74%. (sezonska pretplata je na obdobie od 1. novembra do 31. marca) a vyplnte svoje osobné údaje. Žiadosť nezabudnite podpísať. Číslo karty nevypĺňajte (Podaci o kreditnoj kartici).

Teraz máte pripravený formulár. Môžete vyraziť na dovolenku a zaparkovať na parkovisku na mýtnej bráne Záhreb Lučko, zaniesť tlačivo do kancelárie. Hľadajte okienko HAC. Po zaregistrovaní a zaplatení ENC dostanete zmluvu a prístupové údaje na portál pre dobíjanie kreditu. Papiere si dobre odložte. Nieže ich vyhodíte 🙂

Môžem zariadenie používať ihneď?

Zariadenie ETC môže byť použité na zaplatenie mýta do 30 minút od podpisu zmluvy o kúpe zariadenia ETC na diaľniciach prevádzkovaných HAC a do dvoch hodín od podpisu zmluvy na diaľniciach iných prevádzkovateľov. Výnimočne sa dobíjanie účtu ETC bankovým prevodom zaznamenáva nasledujúci deň a v prípade víkendov sa prevody zaznamenávajú dva dni po platbe.

Môžem zariadenie použiť na viacerých vozidlách?

Zariadenie ETC nie je viazané na ŠPZ, ale na kategóriu vozidla, pre ktorú bolo zakúpené, a môže byť použité pre vozidlá rovnakej kategórie, avšak nie tak, že jedno zariadenie ETC sa používa na úhradu mýta pre viacero vozidiel súčasne. To znamená, že ak máte karavan a osobné auto ako my, môžete zariadenie používať len na jeden typ vozidla :-(( Škoda..

Na ktorých úsekoch viem ENC zariadenie využiť?

ENC zariadenie môže byť použité ako elektronický prostriedok na platbu cestného poplatku na nasledujúcich diaľniciach:
A1 diaľnica „Zagreb – Split – Dubrovník“
A3 diaľnica „Bregana – Zagreb – Lipovac“
A4 diaľnica „Zagreb – Goričan“
A5 diaľnica „Beli Manastir – Osijek – Bosna a Hercegovina“
A6 diaľnica „Rijeka – Zagreb“
A7 diaľnica „Rupa – Križišće“
A10 Ploče – Hranica s Bosnou a Hercegovinou
A11 Zagreb – Sisak
D425 Ploče – Karamatići

Na Istrii, diaľnici istrijski ypsilon spravovanej spoločnosťou Bina Istra, je možné používať ENC zariadenie za predpokladu, že máte otvorený používateľský ENC účet u spoločnosti Bina Istra. Tak si poriadne najskôr prezrite úseky diaľnic, ktoré budete využívať.

Zľava 21,74% s ENC

Model predplateného účtu

  • zľava vo výške 21,74 % pri každom vklade finančných prostriedkov na ENC účet
  • ENC účet je viazaný na konkrétnu skupinu vozidiel
  • žiadne časové obmedzenie spotreby prostriedkov na ENC účte
  • minimálna suma vkladu na ENC účet je 20,00 €, s už zahrnutou zľavou bude suma na účte zvýšená na 25,56 €
  • Cena ENC zariadenia je 15,00 €
  • Stav ENC účtu je dostupný na webovom portáli preplatného systému
  • Pristupové údaje k webovému portálu preplatného systému sa poskytujú pri otvorení ENC účtu

Výhody a nevýhody používania ENC krabičky

Používanie ENC krabičky prináša viacero výhod, ale aj nevýhod, ktoré je dôležité zvážiť.

Výhody:

  • Pohodlnosť: S ENC krabičkou sa vyhnete starostiam spojeným s hľadaním hotovosti a platením na mieste.
  • Rýchlosť: Rýchlejší prechod cez výberové brány a minimalizácia času stráveného na bránach.
  • Úspora času: Bez zdržovania sa v dlhých radoch áut na výberových bránach.
  • Bezpečnosť: Bezpečné cestovanie s minimálnym rizikom zrážok na bránach.

Nevýhody:

  • Počiatočné náklady: Nutnosť investovať do zakúpenia ENC krabičky a prípadne jej inštalácie a aktivácie.
  • Starostlivosť o krabičku: Krabičku je potrebné správne umiestniť, udržiavať čistú a dbať na jej funkčnosť.

FAQ (Často kladené otázky):

1. Ako dlho trvá inštalácia ENC krabičky?

  • Inštalácia ENC zariadenia je jednoduchá a rýchla. Väčšinou trvá len niekoľko minút.

2. Kde je možné získať ENC krabičku?

  • ENC zariadenie je možné získať online prostredníctvom oficiálnych webových stránok poskytovateľov služieb alebo v ich pobočkách.

3. Ako viem, koľko kreditu mám na svojom ENC účte?

  • Môžete si sledovať stav kreditu prostredníctvom aplikácie alebo webového rozhrania príslušnej spoločnosti.

4. Je ENC zariadenie povinné pre cestovanie do Chorvátska?

  • ENC krabička nie je povinná, no jej použitie je veľmi odporúčané, pretože zjednodušuje platbu mýta a zabezpečuje plynulý priebeh dopravy.