Tento rok som sa konečne dostala na jahody. Bolo to hlavne vďaka tomu, že sme boli na očnom v Bystrici a ísť do škôlky už nemalo zmysel, tak sme sa doma zastavili pre všetky možné aj nemožné misy a košík a išli sme so Zojkou na samozber.

Taká normálna babská jazda. Aj sme si selfie narobili, aj sme sem tam nejakú jahodu zjedli, aj sme sa opálili, lebo bolo fakt pekne.

Nazbierali sme deväť kilo a myslela som, že to nezjeme. Cestou domov sme zjedli každá po kile. A doma sme si dali na večeru jahody. Takže o dva dni sme šli na samozber zas.

Ale iné som chcela. Robila som z jahôd aj vegan bublaninu, ale chcela som aj niečo viac svieže a menej múčne, tak som objavila tento fantastický jahodový flapjack alebo ak chcete musli koláč. Ja si musli tyčinky a flapjacky z času na čas kúpim, ale zvyčajne sú suché a nejdem sa za nimi zblázniť.

Náš flapjack, ktorý si spravíme je však o niečom úplne inom.

Príprava: 20 min

Varenie: 35 min

Celkom: 55 min

Na flapjack budeme potrebovať:

1/2 hrnčeka ovsených vločiek
1/2 hrnčeka pohánkových vločiek (môžu byť aj len ovsené)
3/4 hrnčeka pšeničnej celozrnnej múky
1/3 hrnčeka kokosového cukru
1/4 čl mletého zázvoru (korenie)
1/4 čl Himalájskej soli
6 PL vegánskeho masla Alsan (zlatý obal) alebo kokosového oleja
2 hrnčeky nadrobno nakrájaných jahôd (cca 300g)
1 čl kukuričného škrobu
1 PL čerstvo vytlačenej šťavy z citrónu
1 PL kokosového cukru zvlášť

Na vanilkovú cukrovú polevu budete potrebovať (nemusí byť, ale ak chcete mať sladšie, doprajte si ju):
1/2 hrnčeka práškového cukru
1/2 čl vanilky
1 PL rastlinného mlieka

Postup:

  1. predhrejte si rúru na 190 st C. Formu si vysteľte papierom na pečenie tak, aby vám ostal po bokoch trčať a vedeli ste tak hotové flapjacky vybrať. Recept je na formu 20×20 cm.
  2. V stredne veľkej miske zmiešame vločky, múku, kokosový cukor, zázvor a soľ. Prilejeme roztopené maslo a miešame, kým sa nám nezačnú robiť zlepence a všetko suché je rovnomerne zvlhčené. Dajte bokom 1/2 hrnčeka zmesy a zvyšok natlačte na dno formy.
  3. Rozložte polovičku jahôd na utlačenú masu. Kukuričným škrobom jahody posypte, a potom pofŕkajte citrónovou šťavou a pol PL cukru. Pridajte zvyšené jahody a zvyšnú pol lyžicu cukru. Teraz navrstvite zvyšné vločky. Ovocie bude vykúkať von, ale to vôbec nevadí.
  4. Pečte 35-40 min, kým ovocie nezačne bublať a vrch nebude chrumkavý. Budete cítiť nenormálnu vôňu. Vyberte a nechajte úplne vychladnúť, vonku alebo v chladničke.
  5. Kým chladne, nachystajte si polevu. Zmiešajte cukor, vanilku a mlieko. Kľudne dolejte viac, ak bude treba. Pomiešajte metličkou. Upečené a vychladnuté flapjacky vytiahnite pomocou trčiaceho papiera, pokvapkajte polevou a servírujte.