Jedli ste už tempeh? Ak ste nejaký čas vegánom alebo sa snažíte obmedziť konzumáciu mäsa, siahnite po tejto vegánskej surovine.

Je to totiž fantastickým zdrojom proteínov. Na rozdiel od tofu má mäsovú, pevnú štruktúru a fantastickú orieškovú chuť.

Vďaka nej je úžasne všestranný. Môžete ho použiť do sushi, jarných roliek, nastrúhať ho do boloňských špagiet alebo wrapu, napariť ho, upiecť, ugrilovať alebo osmažiť na panvici. Nech už ho pripravíte akokoľvek, verím, že vám bude chuťiť.

Čo je tempeh?

Jeho pôvod siaha do Indonézie. Vyrába sa z fermentovanej sóje, z ktorej sa vyformuje placka. Môžete si ho vyrobiť aj sami doma. Je to síce dosť pracné, ale dá sa to a chuť domáceho nič nepredčí. Je plný vitamínov a minerálov ako vápnik, mangán, fosfor a železo. Nájdete ho okrem zdravých obchodov už aj v Kauflande, Tescu a Kraji. Hľadajte ho v chladničke. Kúpiť sa dá marinovaný, natural, party a údený.

Ako pripraviť tempeh?

Moja obľúbená metóda je pripraviť tempeh na pare. Ale moje prvé spoznávanie s ním bolo na vegánskych bryndzových haluškách, kde slúžil ako náhrada slaniny a bol takto úžasný. Môžete ho piecť aj v rúre, opekať na panvici. Upiecť v rúre ho môžete napríklad takto:

  • Najskôr ho nakrájajte. Ideálne tak na 2cm kocky.
  • Potom ho naparte. Tento krok nevynechajte. Para pomôže tempehu lepšie nasať marinádu pred pečením alebo grilovaním a dodá mu výraznejšiu chuť. Stačí ho nechať na pare 10 minút a marinádu si zatiaľ zamiešať. Ak vás žiadna nenapadá, zmiešajte shoyu omáčku, ryžový ocot, javorový sirup, olivový olej a chilli.
  • Čas na marinovanie! Marinádu vylejte na naparené kúsky a nechajte ich nasiaknuť cca 20-30 minút.
  • Konečne môžete piecť. Rozložte kocky na papier na pečenie, rúru predhrejte na 200 st a pečte 10 minút. Po 10 minútach vyberte plech von a potrite kúsky znovu marinádou. Pečte ďalšich 10 minút, kým nebudú kúsky chrumkavé na krajoch.

Dobrú chuť!