Mám rada túto tradičnú slovenskú polievku. Zaujímavé je, že som si ju obľúbila až vo vegánskej verzii, keďže po tej so skutočnou bryndzou mi bývalo ťažko. Na demikát by sa mala používať voda z halušiek, my ju však nahradíme zeleninovým bujónom a spravíme si rýchlu verziu tejto fantasticky sýtej polievky.

Vegánsku bryndzu dostanete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou. Tá naša, ktorú sme použili je od fy. Dobrá karma a do tejto polievky sa fantasticky hodila. Dohladka sa rozpustila, nebola príliš slaná, ani z nej neostali hrudky. Určite sa po ich kešu briendzi poohliadnite.

Na 4 porcie budete potrebovať:

  • 2 PL olivového oleja
  • kešu briendza Dobrá karma
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 600 g zemiakov
  • 1l zeleninového vývaru (1PL bujónu z DM a voda)
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 čl mletej rasce
  • 1/2 čl údenej červenej papriky
  • 1 čl soli
  • mleté čierne korenie
  • mandľová smotana Body future
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • party tempeh
  • sušené bylinky
  • klíčky mungo

Ako na to:

  1. V polievkovom hrnci si rozpálime olej. Prihodíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Smažíme 10 min, kým nie je priesvitná. Pridáme postrúhaný cesnak, minutku opečieme.
  2. Pridáme nadrobno pokrájané, ošúpané zemiaky, premiešame, chvíľu opečieme a pridáme zeleninový vývar. Do hrnca dáme bobkový list, rascu, papriku, soľ a čierne korenie.
  3. Varíme, kým zemiaky nie sú mäkké. Cca 15 min
  4. Do hrnca prilejeme smotanu a premiešame. Pridáme briendzu.
  5. VYBERIEME BOBKOVÝ LIST (píšem hrubo, lebo raz som polievku rozmixovala aj s ním)
  6. Polievku rozmixujeme tyčákom dohladka
  7. Ochutíme citrónovou šťavou a okoreníme.
  8. Medzitým opečieme tempeh.
  9. Polievku podávame s opečeným tempehom a klíčkami a sušenými bylinkami

Ak ste si tento recept uvarili, nezabudnite nás označiť @rejoy.sk alebo #rejoyfood My vašu šikovnosť radi prezdieľame svetu a urobíme osvetu 🙂

PS: Ak nezoženiete briendzu, skúste použiť nakrájané natural tofu a 2 PL lahôdkového droždia.