vegan halušky

Moje halušky

Keď som ešte robila obchodnú zástupkyňu a neskôr key account managera, rada som chodila na stretnutia s obchodnými partnermi v okolí Zvolena. Sú dobre známi ako bryndziari. Halušky som mala rada na odbočke z diaľnice na Zvolen, kto tadiaľ chodíte, určite to tam poznáte.

Celkovo som mala vždy celkom problém si v kolibe dať niečo iné ako halušky. Bolo to proste moje obľúbené jedlo, ktorému som nedokázala odolať. K nemu som si dala zákvas a potom už len sladko driemkať za volantom 😀

Úlohy, ktoré píšu chute na halušky

Prechod na rastlinnú stravu mi teda dal dôležitú úlohu. Urobiť halušky aj doma a vo vegan podobe. Predtým som pár krát ochutnala halušky vo vegan bistre, kde sme chodili s Martinom v Bratislave na obed a boli fakt, že dobré. To sme ešte ale ani netušili, že raz sa budeme takto stravovať každodenne.

zemiakové cesto s múkou

Keď ti vesmír pomáha s haluškami

Do nášho života prišiel Peter Petrovský, šikovný kuchár, ktorý je sám vegán a vyrába také dobroty ako sú kimchi, kishk a potom raz prišiel s tým, či nechceme ochutnať aj jeho greendzu. No na iné som nečakala 😀

Nachystajte si zemiaky, zožeňte vegan bryndzu a poďme na to.

Na halušky budete potrebovať:

  • 125g polohrubej múky
  • 500g zemiakov
  • 2 čl himalájskej soli
  • greendzu (alebo vegán bryndzu)
  • jarnú cibuľku
  • tempeh

Ako na to:

  1. Zemiaky si ošúpte. Mne sa ich nechcelo strúhať, tak som ich hodila rozmixovať do vitamixu.
  2. Prisypte k zemiakom múku a premiešajte. Ak je zmes riedka pridajte múku. Ja som to mala akurát. Nezabudnite prisoliť.
  3. Dajte do veľkého hrnca variť vodu. Nachystajte si haluškovacie sitko a do vriacej vody pretláčajte halušky. Nechajte ich uvariť a potom vyberte.
  4. Do horúcich dajte greendzu a premiešajte.
  5. Na vedľajšej panvici si opečte na oleji na malé kúsky nakrájaný tempeh.
  6. Tempeh dajte na halušky, ozdobte jarnou cibuľkou a dajte si k nim aj šalát. Akokoľvek sa vám to nehodí, bude vám lepšie tráviť a nebudete mať pocit plnosti.
halušky vegan

Dobrú chuť a ďakujem, za možnosť skúsiť greendzu.