„Čo je holistický spôsob života?“ pýtam sa Martina. Ako sa vlastne žije holistickým životným štýlom?

Zdravý a udržateľný spôsob života v rovnováhe, ktorý zahŕňa cielenú starostlivosť o naše telo, myseľ a dušu.

Čo sa týka zdravia, holistický prístup sa zakladá na videní komplexného obrazu pri ochorení. Sleduje jednotlivé časti človeka a spája ich do jedného celku.

Bežné nedorozumenie je, že holistický spôsob života zahŕňa používanie prírodných liečiv. Je toho však oveľa viac.

Holistické žitie je nastavenie mysle, spôsob života. A to siaha omnoho ďalej ako je používanie rastlín pre liečbu.

Dôležité upozornenie: neexistuje „správny“ spôsob žitia holistickým spôsobom. To, čo môže fungovať nám, nemusí fungovať vám. Neexistujú striktné pravidlá. Tak ako vo všetkom inom, vyberte si to, čo pre vás funguje.

Teraz sa pokúsime prejsť všetky časti, ktoré potrebujete poznať, aby ste sa vedeli rozhodnúť, či je tento životný štýl pre vás to pravé.

Čo je holistický životný štýl?

Holistický život znamená starať sa o celého seba. O svoju myseľ, telo, emócie a dušu. Znamená to vnímať, že každá z týchto oblastí je prepojená a ovplyvňuje tie ostatné.

Napríklad človek, ktorý je chronicky nahnevaný, si môže rozvinúť fyzické príznaky ako bolesti hlavy alebo brucha. Preto holistická liečba by sa zamerala na liečbu nielen emočných problémov, ale aj fyzických. Liečenie by zahrňovalo dýchacie techniky, žurnaling a všímavosť.

V holistickom prístupe je dôležité vnímať celistvý obraz a porozumieť tomu, že mnoho faktorov môže ovplyvniť ďalšie. Ďalším aspektom je byť vnímavý a úmyselne riadiť svoje myšlienky, slová a konanie.

Veď napokon všetky tvoje myšlienky určujú to, ako vnímaš svet okolo seba. Tvoje myšlienky ovplyvňujú tvoju sebadôveru, spôsob, akým si vysvetľuješ udalosti a napokon aj to, či sa cítiš šťastný.

Holistický život znamená žiť svoj život úmyselne, pričom vytvárať ho začíname už vo svojich myšlienkach. Spôsob, ako sa sami k sebe prihovárame. Si k sebe milý a súcitný?

Pre nás, žiť holistickým spôsobom života znamená pravidelne zahrnúť doň:

  • starostlivosť o seba
  • všímavosť a sebapoznanie
  • zdravé a udržateľné návyky
  • neustále vzdelávanie a osobnostný rast

Holistický prístup znamená, rozmaznávať každú svoju časť nášho ja a nášho života, pretože vieme, že všetko so všetkým súvisí a je prepojené.

Aké sú benefity holistického životného štýlu?

Holistický prístup môže mať veľa benefitov. Z nich najkrajšie sú:

  • jasná myseľ, radosť a energia
  • menej stresu, hnevu a zahltenia
  • viac sebapoznania a priblíženie sa k lepšej verzii seba samého

Ako žiť holistickým prístupom k životu?

Nájdite si zdravé emočné vyžitie

Nemusí to byť len nájdenie si terapeuta, ale aj šport, umenie alebo akýkoľvek iný spôsob, ktorým dokážete vyjadriť emócie. Keď prechádzame zložitým obdobím bez možnosti vyjadriť sa, môžu sa v nás pocity usadiť a spôsobiť, že sme chorý alebo nahnevaný.

Výborným spôsobom ako sa zbaviť zadržaných emócií je naučiť sa vypísať ich. Nájdite si to, čo funguje vám, či už je to ísť sa vykričať do lesa, ísť behať, písať, spievať, boxovať. Len sa zbavte zadržaných emócií.

Ďalšie spôsoby ako uvoľniť emócie:

  • písanie denníka
  • tanec
  • cvičenie
  • spev
  • projekty

Naučte sa rásť

Ktorým smerom sa môžete stále učiť, rásť a zlepšovať? Čo si vyberiete, aby ste opustili zónu pohodlia a vybrali sa v ústrety svojho lepšieho ja? Nasledujte svoju intuíciu a vyberajte si činnosti, ktoré vám pomáhajú rásť, aj keď z nich máte strach a nechávajú vás zraniteľnými.

Často sa musíme dotlačiť mimo komfortnú zónu a vziať novú prácu, presťahovať sa, opustiť starý nefunkčný vzťah alebo prehovoriť pred publikom, aby sme zistili, čoho sme skutočne schopní a čo v nás driemalo.

Meditujte

Dôležitou časťou holistického života je žiť „tu a teraz“. Často s tým bojujem a nachádzam sa blúdiť myšlienkami v budúcnosti, namiesto toho, aby som sa pozrela na súčasný okamih. Tréningom duchaprítomnosti a meditáciami však viete spraviť veľký krok vpred a váš život sa zmení.

Duchaprítomnosť pomáha priniesť uvedomenie si vlastného tela, emócií a myšlienok. Pomáha uzemniť sa, spojiť sa s vesmírom a upokojiť sa. Nájdite si vedené meditácie pre začiatok a skúšajte.

Neprestaňte sa učiť

Čítajte knihy, počúvajte podcasty, robte kurzy a nikdy sa neprestaňte učiť. Je nekonečne veľa možností ako donútiť vašu myseľ rásť. Rozprávajte sa s ľuďmi, ktorých nepoznáte až tak dobre a dávajte im otázky o živote. Od každého na svete sa viete niečo naučiť.

Vytvorte si zdravé návyky

Časťou holistického životného štýlu je vytvorenie zdravých návykov. Nájdite si také, ktoré budú pre vás nielen prospešné, ale budú vás aj baviť. Môžno je to joga, plávanie, beh, alebo príprava zdravého jedla.

Môže byť náročné zaviesť si nový zdravý návyk do života, ktorý by vám vydržal. Preto si vytvorte rovno rutinu. Napríklad si každé ráno po zobudení vypite pohár vody s citrónom, alebo choďte na 2 minúty na slnko. Postavte sa bosými nohami na zem. Naučte sa večer si zacvičiť, zameditovať a vyrelaxovať sa.

O svoje telo sa starajte prírodným, zdravým jedlom

Zamyslite sa nad tým, čo jete a nad produktami, ktoré kupujete. Sú zdravé? Sú z prírody alebo ich vyrobila továreň?

Naučte sa jesť viac nespracovaných potravín. Teda takých, ktoré majú svoj pôvodný tvar a na ktorých nemusí byť napísané zloženie. Kupujte produkty na čistenie, ktoré sú z prírodných ingrediencií. Je neskutočné, koľkým chemikáliám sa vystavujeme v dobrej viere, že budeme mať čistý domov. Chemické zložky však napádajú nielen naše telo, ale ovplyvňujú aj naše emócie. Liečba prírodnými prostriedkami je tiež vítaná. Samozrejme je treba vždy zvážiť okolnosti a vhodnosť kontaktovať doktora. Ak však túžite spoznať esenciálne oleje a ich liečivé účinky, prejdite na tento článok.

Doprajte si pravidelnú starostlivosť o svoje ja

Ak chcete predísť vyhoreniu a únave, zaraďte čas pre seba do svojho diára a venujte sa mu pravidelne. Veľký podiel na holistickom životnom štýle má počúvanie svojho tela a staranie sa oň s láskou a rešpektom. Viem, že popri deťoch, práci, záľubám a domácnosti je to často náročné až neriešiteľné. Dohodnite sa však so svojimi blízkymi a vyčleňte si čas pre seba. Budete tak aktívnejší, kreatívnejší a veselší. Za hodinu sa vaša domácnosť nezrúti a deti nezdivejú. Ak vaše telo potrebuje pauzu, dajte mu ju. Ak potrebujete energiu, zaskáčte si na trampolíne alebo choďte behať. Robte veci, ktoré vám pomáhajú cítiť sa skvelo!

Ak vám nejde dať čas pre seba na prvé miesto, urobte si check list a zaškrtnite si, čo ste pre seba spravili napríklad tento týždeň. Či už váš plán bude dať si raz do týždňa vaňu, alebo zacvičiť si 3x jógu, je to len na vás.

Svoju energiu vkladajte tam, kde to má zmysel

Trávite hodiny sledovaním televízie alebo si prezeráte nekonečné hodiny sociálky? Necháte už malý nezdar zničiť váš deň? Stresujú vás veci, ktoré nedokážete zmeniť a ovládať? Zamyslite sa, kam smerujete svoju energiu a pozornosť. Neplytvajte ňou.

Váš čas a energia je vzácna a nemala by byť investovaná tam, kde sa nevyužije vo váš prospech. Zvážte si, čo je pre vás dôležité a sústreďte svoju energiu na tie veci.

Holistický životný štýl znamená pre každého niečo iné. Neexistuje „správna“ cesta ako žiť holisticky. Ale podstata je starať sa o svoje ja, o svoju myseľ, telo, emócie a dušu.

Všetky súčasti vášho života spolu súvisia a tvoria celok. Buďte si vedomý toho, že vaše každodenné voľby tvoria váš život.

Verím, že tento článok vám pomohol navnímať o čom je holistický životný štýl a rozpoznať, či s vami vibruje. S nami áno. Ak máte nejaké otázky, neváhajte nám ich napísať do komentára.

Klikni na tento obrázok a stlač „uložiť“, aby si mal tento článok kedykoľvek poruke na Pintereste!