Kto máte radi guľky z plnenej papriky zbystrite pozornosť. Aj zarytým mäsožravcom budú chutiť tieto fantastické chrumkavé guľky z obyčajných ingrediencií, ktoré bežne zoženiete. Pohánka a zemiak vytvoria dokonalú konzistenciu a obedy máte hotový raz dva.

vegan NOmeatballs
nemäsové vegan guľky a pohánkové soba rezance

Mäsové guľky v tejto podobe ma skutočne nadchli. Podoba zloženia so skutočnými guľkami z mletého mäsa je neuveriteľná. Ak máte vlastnú obľúbenú omáčku, kľudne si ju dajte s nimi na špagety alebo iný druh rezancov. Ak chcete experimentovať, vyskúšajte našu paprikovú omáčku z mixéra.

Pohánka

Pohánku kupite tmavú a svetlú, tieto guľky sme robili so svetlej, ale rovnako dobre by mal recept fungovať aj z tej tmavej opečenej. Dajte nám prípadne do komentára vedieť, ak ste skúšali. Pohánka, podobne ako quinoa má veľa benefitov, je zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, antioxidantov a je bezlepková.

Príprava: 10 min Varenie: 30 min Celkový čas: 40 min Počet guliek: 15 ks

Na vegan (ne)mäsové guľky budete potrebovať:

  • 2 stredne veľké zemiaky (nastrúhať, zbaviť vody)
  • 1/2 hrnčeka pohánky
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ a mleté čierne korenie
  • koreniny: majorán, údená paprika, cesnak
  • pohánkové soba rezance (prípadne špagety)

Na paprikovú omáčku:

  • 2 červené papriky
  • 2 PL olivový olej
  • 2 PL sójová omáčka
  • 1/3 hrnčeka konopných semienok
  • voda (podľa potreby hustoty omáčky)

Ako si pripraviť nemäsové guľky:

  1. Premyte pohánku pod studenou tečúcou vodou. Do hrnca dajte 1,5 hrnčeka vody a pohánku. Priveďte k varu, posoľte. Nechajte jemne bublať 15 min alebo kým sa všetka voda nevstrebe.
  2. Zatiaľ si nastrúhajte zemiaky na jemnom strúhadle.
  3. Vytlačte z nastrúhaných zemiakov vodu a zemiaky preložte do misy.
  4. Po 15 minútach prehrabte pohánku vidličkou a pridajte ju k zemiakom
  5. Pridajte soľ, korenie, prípadne vami vybrané koreniny. My sme dali údenú papriku, cesnakový prášok, majorán.
  6. Všetko spolu premiešajte a roztlačte ešte pučidlom na zemiaky alebo vidličkou.
  7. Tvarujte rukami guľky s priemerom okolo 2,5 cm
  8. Dajte na panvicu olivový olej a nahrejte ho, poukladajte guličky na panvicu, zakryte pokrievkou a nechajte variť 5 min. Guličky postupne otáčajte a opekajte zo všetkých strán dochrumkava.
  9. Nachystajte si obľúbené rezance (špagety, soba, ryžové), dajte na ne guličky a zalejte obľúbenou omáčkou
  10. Ingrediencie na omáčku dajte do mixéra a rozmixujte. Nechajte mixovať dlhšie, nech vám mixér omáčku rovno zohreje.
  11. Zalejte jedlo omáčkou a užívajte 🙂