Nosenie barefoot topánok má značnú kopu benefitov. Keď sa nám narodili deti, vedela som, že nechcem ich malé vyvíjajúce sa nôžky natlačiť do tvrdých, neohybných topánok alebo ich doma nútiť nosiť papuče. Sami sme najradšej bosí a ak ak to možnosti dovoľujú, chodíme tak aj vonku.

Normálne chodidlo, kde sú prsty na sebe nalepené, nie je zdravé, prirodzené chodidlo

Napriek tomu, že je už všeobecne známe, že barefoot topánky poskytujú mnoho zdravotných benefitov, často nevenujeme svojim chodidlám veľa pozornosti. Sú však dôležitou časťou nášho tela. Sú základom pre to, aby sme stáli rovno a pomáhajú nám dostať sa z jedného miesta na druhé. Dosť dôležité, že? Bez nich by sme neboli schopní robiť množstvo činností. To najlepšie, čo pre ne môžeme urobiť, je posilovať ich a starať sa o ne najlepšie ako vieme. Sem patrí aj správna obuv.

Nemôžme byť bosí stále

Chodenie naboso je najprirodzenejší spôsob ako svoje chodidlá posilňovať. Problém však je, že nemôžme celý deň chodiť bosý. Bráni nám v tom počasie, podmienky vonku, väčšinou vieme bezpečne chodiť naboso len doma, prípadne v práci. Naše deti až nástupom do škôlky zistili, že existuje niečo, čomu hovoríme papuče 🙂 Ako im len bolo dobre bez nich. Vlastne to bola asi prvá vec, ktorú v škôlke spravili…že si ich vyzuli. To najlepšie, čo môžete urobiť okrem chodenia naboso, je nosenie barefoot topánok.

Prečo sme začali nosiť barefoot aj my dospelí

U nás sme začali vďaka deťom. Napadlo nás, že keď je také dôležité, aby detská noha mala dostatok priestoru na pohyb v topánke a bola dokonale ohybná si svojom prirodzenom pohybe, prečo to isté nedoprajeme aj našim dospeláckym nohám. Objednali sme si preto svoje prvé barefoot topánky a spadli tak do tejto zajačej diery 🙂 Poviem vám, ako plynul čas a nosila som barefooty, čoraz menej som obúvala iný druh topánok a smutne stáli v skrini. Väčšinu z nich som predala, lebo moja rozmaznaná noha sa už odmietala tlačiť v úzkych topánkach. Martin si ako prvé vybral barefoot topánky slovenskej výroby beLenka Plum ja som si vybrala športovo-elegantné beLenka Prime

Naše prvé dospelácke barefoot topánky:

Tieto topánky boli pre nás gamechanger. Odvtedy som si kúpila už len jediné nebarefoot topánky. Aj to boli UGGy do zimy.

Barefoot obuv, ktorú nosia naše deti

Naše deti toho už vystriedali oveľa viacej. Prešli cez Little Blue Lamb, Tikki, Bobux, DD Step, Froddo, Koel, Pegres, Superfit, BabyBear. Posledné dva roky kupujeme prevažne beLenky (okrem gumákov a letných sandálov), lebo radi podporujeme slovenskú výrobu. Tieto sa u našich detí (7 rokov a 5 rokov) tešili najväčšej obľube:

 Benefity nosenia barefoot obuvi

Ale poďme si povedať benefity, ktoré sa viažu na nosenie týchto maximálne pohodlných topánok, o ktorých ani nebudete vedieť, že ich máte.

1. Posilňujú svaly na nohách

Barefootové topánky netlačia vaše chodidlo do stiesnenej pozície. Namiesto toho, nechávajú chodidlo v jeho prirodzenej forme a línii. To dovoľuje vašej nohe pohybovať sa viac prirodzene, tak ako to príroda zariadila. Lepší pohyb chodidla vám pomáha získať silu a pohybovať ním voľnejšie. Toto ocenia najmä deti, ktorých chodidlá sa ešte len formujú a rastú a nie je preto žiadúce ich obúvať do úzkych topánok. Čím budú vaše chodidlá silnejšie, tým viac dokážu reagovať na pohyb nohy a zapojiť jednotlivé svaly chodidla.

Vegánske beLenka našuchovačky

2. Zlepšuje silu prstov na nohách

Zlepšenie sily prstov na nohách znamená lepší pohyb a celkovú kontrolu nad chodidlom. Viete, že sila prstov na nohách je dôležitá pre celkovú telesnú rovnováhu a správny postoj spodnej časti tela.

Belenka sandále na leto

3. Znižujú riziko zranenia členka a kolena

Barefoot topánky posilňujú vaše členky, čím sa zlepšuje stabilita a kontrola tela. Navyše mnoho zranení kolien a bokov je výsledkom pádu na nohu, takže posilnenie svalov v chodidle vám pomôže zlepšiť váš postoj a zníži tak riziko možného zranenia.

Bareberics tenisky

4. Zlepšuje spojenie medzi chodidlom a mozgom

Keď nosíte barefoot topánky, vaša noha dostáva viac zmyslových informácií, čo znamená lepšiu komunikáciu s mozgom a umožňuje vám prirodzenejšie chodiť a behať. Senzorická spätná väzba je informácia, ktorú naše nohy posielajú do mozgu, čo nám pomáha pochopiť, čo sa deje a rýchlo sa rozhodovať.

5. Zmierňuje bolesti chrbta

Keď nosíte topánky na vysokom opätku, vaše členky smerujú nadol a svaly na lýtkach sa vám skracujú. To spôsobí, že sa vaše kolená ohýbajú, skracujú sa hamstringy, panva sa mierne predkloní a vaše boky sa mierne ohýbajú. Čo to všetko znamená? Znamená to, že keď nosíte vysoké topánky, chrbát sa viac prehýba, čo môže viesť k svalovej nerovnováhe, vychýleniu a bolestiam chrbta.

Belenka čierne baleríny na každú príležitosť

Barefoot topánky na každú príležitosť

Vďaka tomu, že cestujeme karavanom, mám ešte vo výhľade pre nás barefoot topánky vhodné na turistiku. Ak vás zaujíma cestovanie karavanom a chcete vedieť, ako to chodí v kempe, prečítajte si niektorý z našich článkov a kempovaní.