rizoto so seitanom

Niekto ho miluje, iný nenávidí. Zlepené rizoto s kúskami rozvarenej zeleniny, načervenalej farby, posypané slaným syrom a k tomu kyslá uhorka.

Tak čo, chýba ti?

Mne raz za rok áno. A bolo to práve teraz, tak si poďme spraviť vegánsku variantu tohoto školského pokrmu.

Odkiaľ je rizoto

je tradičné talianske ryžové jedlo, ktoré je varené vo vývare až kým nenadobudne krémovitú konzistenciu. Väčšina druhov obsahuje víno, maslo a cibuľu. V Taliansku je rizoto najbežnejšie pripravovaným jedlom z ryže.

Akú ryžu zvoliť

Na prípravu rizotoa sa používa ryža s vysokým obsahom škrobu a guľatými zrnami. Takže naša guľatozrnná alebo ak sa vám podarilo vyčíhať talianske dni, tak berte arborio. Takáto ryža dokáže absorbovať tekutinu a uvoľniť škrob. Je lepkavejšia ako dlhozrnné varianty. V Taliansku sa používa Carnaroli a Vialone Nano. U nás bola doma práve spomínaná arborio. Guľatozrnnú nezvyknem kupovať. Mám k nej od detstva odpor 😀

Čo je seitan

Seitan je vlastne pšeničný lepok, resp. potravina z neho vyrobená. Vyrába sa vyplavením škrobu z pšeničnej múky rozmiesenej s vodou. Po vypláchnutí cesta vo vode a vyplavení ostatných látok zostane lepková hmota, ktorá sa potom ďalej spracúva.

Seitan je skvelá náhrada, ak chcete robiť „mäso“ na šťave napríklad alebo steak, či napodobniť kuracie stehno. Konzistencia je skutočne veľmi podobná mäsu. Seitan môžete marinovať, používať ho v ázijskej, ale i slovenskej kuchyni. Kúpiť ho dostanete v špecializovaných obchodoch.

vegan rizoto
marinovaný seitan

Ako si pripraviť slovenské vegan rizoto

Začnite tým, že si nakrájajte seitan na menšie kúsky a namarinujte ho v domácej zmesi korenia. Medzitým si dajte robiť ryžu, nakrájajte si mrkvu a petržlen. Ak nemáte domáci vývar, použite zeleninový bujón z DM, ktorý sa vo vode krásne rozpustí. Tým, že je to prášok a nie kocka.

Čo budete potrebovať:

  • 250 g seitanu
  • 350 g ryže arborio
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 200 g mrazeného hrášku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 ČL červená paprika
  • 1 ČL himalájskej soli
  • 2 PL olivový olej
  • vegan syr na posypanie (voliteľný)

Marináda na seitan:

  • 1 čl sušený cesnak
  • 1 čl sladká paprika
  • 1/2 čl rozmarín
  • 1/2 čl majorán
  • 1/4 čl sušená cibuľa
  • 1/4 čl kurkuma
  • štipka čierneho korenia

Ako na to:

  1. Pripravíme si marinádu na seitan. Zmiešame koreniny a zalejeme olivovým olejom
  2. Seitan si nakrájame a dáme do misky marinovať
  3. Nakrájame si cibuľu
  4. Zohrejeme si na panvici olej a osmažíme cibuľu
  5. Nakrájame si mrkvu a petržlen na drobné kúsky a pridáme k cibuli. Dusíme 5 min.
  6. Do panvice pridáme premytú ryžu, sladkú papriku a soľ. Kto má rád aj čierne korenie. Zalejeme zeleninovým vývarom. Pridáme aj hrášok a premiešame
  7. Zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť, kým sa všetka voda nevyparí. Vtedy je rizoto hotové.
  8. Na druhej panvici si opečieme seitan do chrumkava. Primiešame ho k rizotu.
  9. Naložíme si rizoto, posypeme syrom a podávame s kyslou kapustou, uhorkou, kimchi.

Ak vám seitan zachutil, vyskúšajte aj steak z tejto knihy. A ak ste si obľúbili rizoto, dajte šancu aj tomuto pohánkovému, ktoré je ešte zdravšie, než toto s ryžou.