pohánka je zdravá plodina našich predkov

Prečo pohánkové rizoto

Keď sa začnete vyhýbať pšenici a ryži a začnete skúšať nové prílohy, do vášho života sa určite zatúla pohánka. Kedysi patrila do kuchýň skôr chudobných domácností a v súčasnosti ju len tak ľahko medzi svojimi známymi neobjavíte. V reštauráciách už ani nehovorím. Pokiaľ teda nevyhľadávate zdravý štýl stravovania.

O pohánke

Jej charakteristická vôňa vás môže odradiť. V obchodoch nájdete tmavú pohánku, svetlú, aj lámanku. Je prirodzene bezlepková, preto je veľmi vhodná pre osoby precitlivené na lepok alebo tým, ktorí sa lepku vyhýbajú z iných dôvodov, ako je napríklad nafukovanie, zlá pleť. Je skvelá do rizota a výborná je jej kombinácia s hubami.

Má orieškovú chuť a vôňu. Je to pseudoobilnina vhodná aj pre rawtariánov, keďže nepotrebuje tepelnú úpravu. Napriek tomu ju môžete klíčiť, variť, pariť alebo len tak zaliať vodou a nechať zmäknúť. Aby nebola suchá, pridajte k nej kokosový olej.

Ak vám prekáža jej chuť, uvarte ju v zeleninovom vývare s trochou soli.

Pôvod pohánky

Pohánka pochádza z Himalájí. Svoje meno získala od pohanských nájazdníkov, ktorí ju do Európy priniesli v 12. storočí. ľahko stráviteľné potraviny. Je zdrojom komplexných sacharidov, ale aj vlákniny Tá pomáha správnemu tráveniu a reguluje hladinu cukru v krvi. Obsahuje cenné vitamíny skupín B a E a minerálne látky, kde najvýznamnejšou je rutín. Ak máte rutínu nedostatok, zistíte to tak, že vám praskajú cievy, máte drobné krvácania pod kožou a často krvácate z nosa.

čo budete potrebovať okrem pohánky

Použitie pohánky

Pohánku môžete jesť nasladko, aj naslano. Pohánka je ideálna na prípravu kaše. Stačí ju na noc namočiť do vody, ráno ju prepláchnuť a rozmixovať s banánom a kakaom a máte skvelú kakaovú kašu. Dá sa zmiešať s čerstvým alebo so sušeným ovocím(slivky, marhule, brusnice) alebo oriešky (mandle, kešu, para orechy) a semienkami (ľanové, slnečnicové). Ochutiť ju môžete kakaom, karobom, javorovým alebo ďatlovým sirupom. Výborne chutí aj na slano, napríklad so sušenými paradajkami, s avokádom, bylinkami, cesnakom, zamiešaná s restovanou zeleninou alebo hríbami.

Recept na pohánkové rizoto

Na dve porcie budete potrebovať:

  • hrnček pohánky
  • 500 ml vody alebo zeleninového vývaru
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčik cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1/2 červená paprika
  • 1/2 žltá paprika
  • 1 hrsť mrazenej zmesi karotka, hrášok, kukurica
  • 1/2 hrnčeka uvareného alebo sterilizovaného cíceru
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 ČL majoránky
  • nori sušené vločky
  • chlorella prášok

Postup:

  1. Pohánku prepláchneme a dáme variť do zeleninového vývaru alebo vody.
  2. Varíme 10 minút, potom necháme ďalších 15 minút pod pokrievkou dôjsť.
  3. Ošupeme si cesnak a cibuľu a najemno nakrájame. Zohrejeme si na panvici olej a cesnak a cibuľku opečieme dozlata.
  4. Pridáme nadrobno nakrájané papriky a mrazenú zeleninu. Restujeme, kým zelenina nezmäkne. Do zeleninovej zmesi primiešame cícer a pohánku. Ochutíme soľou, korením a sušenou majoránkou.
  5. Podávame s coleslaw vegan šalátom