Dnes má Martin meniny. A ja na jeho meniny robím kimchi. A spravím asi aj muffiny alebo čokoládu, ak vyjde čas. Ale o inom som chcela. Práve teraz máte možnosť si s nami dať trojdňový šťavový detox, ktorý prebieha tu. A po detoxe je ideálny čas dostať do svojho čreva niečo zdravé. A to je napríklad kimchi. Teda fermentovaná čínska kapusta so štipľavou omáčkou.

Čo je kimchi

Kimchi je fermentovaná, slaná, pikantná kórejská zmes zeleniny, ktorá sa robí z čínskej kapusty, mrkvy, reďkovky a rôznych korení. Zatiaľčo tradičné kimchi obsahuje rybaciu omáčku, môžete vyskúšať aj túto vegan verziu, ktorá sa zaobišla bez nej a nám veľmi chutí.

Zdravotné benefity kimchi

Keďže kimchi je fermentovaná zelenina, poskytuje vášmu črevu mikroorganizmy, ktoré sa starajú o jeho zdravie. Redukuje zápal a zlepšuje trávenie.

V čom je tento recept iný od originálu

Kimchi je trochu zložitejšie na prípravu, ak ho robíte tradičným spôsobom. Minimálne je náročnejšie na čas. Závisí samozrejme ako dlho plánujete fermentovať.

Tento recept je naozaj jednoduchý, budete potrebovať len 10 ingrediencií, ktoré nebude problém bežne kúpiť.

Budem sa snažiť vám popísať všetky kroky, aby ste si ho zvládli spraviť doma úplne na prvý šup

Ak máte kimchi radi, musíte túto vegánsku verziu vyskúšať, ak ste ho ešte nejedli a ste fanúšikom kyslej kapusty a navyše máte radi pikantné, tiež sa doň pustite.

Pozrite sa ako som prvý krát robila kimchi tu.

Ako jesť kimchi

My nemáme problém si dať kimchi k čomukoľvek. Napríklad na ryžu, na parenú zeleninu, na zelerové hranolky, do nori roliek, do polievky, na cestoviny, do šalátu, do sushi alebo len tak lyžicou pre probiotickú bombu.

Ak tento recept vyskúšate, dajte nám vedieť ako sa podaril a označte nás @rejoy.sk #rejoyfood a my vaše fotky radi prezdieľame svetu a rozšírime osvetu o tomto dokonalom jedle.

Čo budeme potrebovať

  • čínska kapusta
  • 1 PL soli na 1 liter vody
  • 3 mrkvy
  • 1/2 daikon reďkovky (biela dlhá)
  • 1 jarná cibuľka nakrájaná na krúžky

NA VEGÁNSKU OMÁČKU:

  • 2 PL tamari (shoyu omáčky alebo sójovej omáčky)
  • 2 paradajky
  • 1/2 červenej papriky
  • 2 cm zázvoru
  • 1 ČL chili fliačikov (prispôsobte si podľa seba intenzitu)
  • 2 cesnaky

Ako na to

  1. Čínsku kapustu si umyte, ja odstraňujem aj vonkajšie listy, rozrežte ju pozdĺžne a potom ešte raz na 4 dlhé časti. Vyrežte hlúbik. Nakrájajte na menšie kusy. Dajte do misy a zalejte litrom vody, v ktorej ste rozpustili soľ. Uistite sa, že všetko, čo používate je čisté, lebo to môže zrušiť celý proces fermentácie.
  2. Kapustu premasírujte slanou vodou, aby sa dostala všade. Zatlačte tanierom a zaťažte ťažkým predmetom. Kapusta pustí šťavu, ktorá sa pretlačí nad tanier, tak sa nezľaknite. Takto kapusta zmäkne.
  3. Nechajte kapustu odpočívať 30 minút a potom ju preložte do chladničky a nechajte ju tam celú noc.
  4. Ráno pokračujeme. Vodu si zlejeme, kapustu premyjeme.
  5. Pripravíme si omáčku. Do mixéra dáme paradajky, papriku, tamari, chilli, zázvor a cesnak. Rozmixujeme. Ak by bola zmes príliš hustá, prilejte trošku vody. Ochutnajte a ak je treba pridajte chili alebo sójovku.
  6. Nakrájajte si mrkvu a reďkovku, krúžky alebo strúhanie nahrubo to už nechám na vašu preferenciu, nakrájajte aj cibuľku a pridajte ku kapuste (tá má zliatu vodu a je premytá).
  7. Na toto všetko vylejte omáčku a čistými rukami vmasírujte zmes do kapusty.
  8. Pohár na kimchi si prelejte zovretou vodou, aby ste ho vysterilizovali a môžete plniť. Plníme rukami a poriadne zatláčame.
  9. Naplníme pohár až po vrch a nalejeme doň zvyšnú šťavu. Ja som mala na 1 kapustu 1,7l pohár a presne mi to vyšlo.
  10. Zeleninu pozatláčame pod šťavu, aby netrčala von, potom sa tam môže tvoriť pleseň. Jemne zavrieme viečko.
  11. Pohár dáme na hlboký tanier, lebo šťava zvykne vytiecť ako nálev pracuje. Schováme ho na tmavé suché miesto. Ja ho mávam v skrinke v kuchyni. Nezľaknite sa, budete ho cítiť.
  12. Najbližší týždeň necháme kapustu fermentovať, uvidíte bublinky. Každý deň kimchi skontrolujte, vylejte z taniera prebytočnú vodu, otvorte nádobku a čistou lyžičkou pozatláčajte zeleninu pod vodu. Otočíme dolu hlavou, otočíme naspäť a necháme ďalej odpočívať.
  13. Po 7 dňoch by malo byť kimchi vykvasené, ochutnajte ho, vždy doň choďte čistou vidličkou alebo si naberajte do misky. Vaše sliny by sa doň nemali dostať, vydrží vám tak dlhšie.
  14. Jedzte každý deň trošku, pomôže vám s trávením a po detoxe je to láska