Zdravá hustá polievka hotová za pol hodinu je skvelou rýchlou večerou alebo jednoduchým obedom. Ak ste ako my, že si cícer varíte dopredu, aby ste ho mali vždy poruke, máte vyhrané. Ak nie, tak majte doma aspoň cícer v konzerve. Najlepšie však je naučiť sa strukoviny uvariť vopred a cez týždeň z nich kúzliť rýchle jedlá. Je samozrejme vegánska, ale pochutia si na nej úplne všetci!

Čo budeme na polievku potrebovať:

  • 1 biela cibuľa nakrájaná
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 veľký zemiak nakrájaný na kocky
  • 1 čl oregána
  • 1 čl tymiánu
  • 4 mrkvy nakrájané na kocky
  • 2 hrnčeky zeleninového vývaru (al. zeleninový bujón)
  • 300 g uvareného cíceru alebo cícer zo skla z obchodu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • soľ, korenie
  • pažítka alebo klíčky na ozdobu

Ako na to:

  1. Do veľkého polievkového hrnca dajte cibuľu, cesnak a zeler spolu so 1/4 hrnčekom zeleninového vývaru. Varte chvíľočku, kým zeleninka trošku zmäkne a rozvonia sa.
  2. Primiešajte oregáno a tymián. A nechajte ešte chvíľu variť. Miešajte, aby vám to neprihorelo. Ak sa vám všetok vývar vyparí, pridajte opäť vývar.
  3. Do hrnca pridajte všetko okrem citrónovej šťavy, nechajte jemne bublať a varte 20 minút v neprikrytom hrnci, kým nebude mrkva a zemiak uvarený.
  4. Preložte polovicu polievky do mixéra a rozmixujte, kým nebude úplne hladký krém. Nezabudnite nechať unikať paru z mixéra.
  5. Nalejte rozmixovanú polievku naspäť do hrnca a poriadne pomiešajte s nepomixovanou časťou.
  6. Vmiešajte citrónovú šťavu, osoľte a okoreňte, podľa chuti.
  7. Podávajte s čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou či klíčkami.
  8. My sme si navrch dali aj opečený tempeh, aby sme nemuseli variť druhé 😀 😀