Nejakých milovníkov zelenej špargle tu máme? A čo tak talianske rizoto?

Recept si vyskúšajte a uložte, v lete akoby ste našli.

Budete potrebovať:

  • 10 paličiek zelenej špargle
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 malá mrkva nastrúhať
  • 1 l zeleninového vývaru (s kurkumou pre peknú farbu)
  • 1 hrnček mrazeného hrášku
  • 250g ryže Arborio
  • Soľ, korenie, bylinky
  • 1 PL olivového oleja

Ako na to:

1. Do hrnca dajte vývar a nechajte jemne bublať.

2. Odrežte tvrdý spodok špargle, vršky tiež odkrojte a dajte bokom, zvyšok špargle nakrájajte na kolieska.

3. Do hlbokej panvice dajte olej, opečte na ňom vrchy špargle, vyberte a dajte bokom.

4. Teraz dajte do panvice cibuľku, opečte, pridajte cesnak a nastrúhanú mrkvu. Potom pridajte kúsky špargle (vršky nie) a ryžu. Zalejte polovicou vývaru a nechajte úplne vstrebať. Premiešajte, odlepte ryžu z dna panvice. Stíšte oheň a nechajte len jemne variť. Prilievajte vývar postupne, vždy keď sa vstrebe.

5. Varte ešte tak 10 min, keď miniete vývar. Pridajte hrášok. Ak sa vám rizoto zdá suché, prilejte ešte vodu.

6. Osoľte, okoreňte, pridajte čerstvé bylinky podľa chuti. My sme si ešte robili listový šalát. Ako vždy. Ku každému jedlu 😄. Ozdobte vegan parmezánom, ak sa vám pýta, a ak aj nie ste vegáni, pridajte si, na čo máte chuť.

Aké rizoto máte najradšej u vás doma?