Moje milované jedlo v detstve bol vysmážaný karfiol. Tak že babka naliala do hrnca slnečnicový olej, tak aby sa doň karfiol celý ponoril a takto smažila. Potom ho dala na servítku, aby nebol mastný 😀 Jaj, teraz mi to príde už úplný nezdravý úlet, takto pokaziť inak zdravý karfiol, ale ako chutiiiil. Kto si pamätá?

Ale teraz zabudnime na všetko, čo o spotenom karfiole v trojobale vieme a otvorme si myseľ pre úplne nový karfiolový steak s chrumkavou zdravou krustičkou. Navyše pečenou v rúre.

Základom receptu je krusta, ktorá vznikne rozmixovaním kešu a tapiokového škrobu. Pre chuť sme použili cesnakový prášok a červenú údenú papriku

Skôr ako naše karfiolové steaky obalíme, musíme ich napariť, aby boli mäkké a ich príprava v rúre nezabrala hodiny času. Karfiol musí byť zvnútra mäkký a zvonku chrumkavý.

Naparený karfiol namočíme do mlieka a potom ich poriadne obalíme vo všetkých záhyboch v chrumkavej kruste. Potom už len trošku oleja a môžme ísť piecť.

Toto je úžasný ľahký obed, najmä, keď ho budete servírovať so šalátom alebo hummusom a urobíte si k nemu aj vegan majonézu. Každý takýto steak má viac ako 13g bielkovín. My sme s Martinom zjedli celý karfiol 😀 Taký bol dobrý.

Ak si tento recept pripravíte, nezabudnite nám to dať vedieť. Nechajte nám komentár, alebo nás označte @rejoy.sk na Instagrame. Na prípravu receptu sme sa inšpirovali u #minimalistbaker

Príprava: 20 minút

Varenie: 40 minút

Celkovo: 1 hod

Na karfiolový steak budete potrebovať:

  • 1 veľký karfiol (bez listov)
  • 1 hrnček ovseného mlieka
  • 1 PL citrónovej šťavy

Krusta:

  • 1 ½ hrnčeka raw kešu 
  • 1 čl morskej soli
  • 3/4 čl cesnakového prášku
  • 1 čl údenej červenej papriky
  • 3 PL tapiokovej múky
  • 1PL olivového oleja na pečenie

Ako na pečený karfiolový steak v kruste

  1. Rúru predhrejte na 220 st C. Plech vysteľte papierom na pečenie. Ak máte mriežku, môžete karfiol rozložiť na papier na pečenie rovno na mriežku. Na plechu vám totiť spodok ostane trošku tmavší a treba dať pozor, aby sa nepripálil. Ak predsa robíte na plechu, dajte ho do hornej tretiny rúry.
  2. Nakrájajte karfiol na steaky. Mali by vám vyjsť tak tri, závisí od veľkosti karfiolu. Keď sa aj rozpadnú, nevadí, aj kúsky sú fantastické.
  3. Karfiol naparte, buď nad hrncom s vodou alebo v paráku. Stačí 5 min.
  4. Medzitým si pripravte mlieko tak, že ho nalejte do plytkej nádoby, kde sa zmestí váš karfiolový steak a zamiešajte doň citrónovú šťavu. Dajte bokom a nechajte stáť
  5. Teraz je čas pripraviť si kešu krustu, takže budete potrebovať soľ, cesnakové korenie, papriku a tapiokový škrob. Toto všetko dáte do mixéra a rozmixujete na „strúhanku“. Potrebujete to mať dosť jemné, tak trpezlivo mixujte. Strúhanku opäť vysypte do plytkej nádoby, do ktorej sa vám vojde karfiol. Tu budete obaľovať, tak na to myslite, nech vám to ide ľahko.
  6. Naparený karfiol namočte do mlieka z oboch strán. Položte na tanier, posoľte a dajte do krusty, kde ho poriadne obaľte. Pomôžte si rukami, lyžičkou, do všetkých záhybov dajte zmes na obaľovanie.
  7. Steaky preneste na plech. Polejte jemne olivovým olejom (nemusíte, ak ste bez oleja)
  8. Pečte 30 min. Sledujte, kedy bude karfiol chrumkavý a zvnútra mäkký.
  9. Najlepšie podávať čerstvý, so šalátom, majo, s hummusom.