Jednoduché vegan carbonara s hustou, krásne žltou omáčkou, krémové a hotové za menej ako 30 minút. Skúste ako rýchly obed alebo večeru!

Ako všetci vieme, klasické carbonara špagety sú s vajíčkovou omáčkou a na vrchu nájdete osmaženú slaninu. Robievala som ich tak, že vajíčkovú omáčku som vyliala na horúce špagety a spravila sa už potom priamo na nich. Joj, bolo to naše obľúbené jedlo pred tým, než sme začali jesť viac rastlinnej stravy.  

Aby to nebolo len také prázdne jedlo, namiesto slaniny som si vymyslela údené tofu, ale kľudne použite aj šampiňóny opečené na masle alebo tempeh. Pre vajíčkovú omáčku použite soľ kala namak, ktorá jej dá tú správnu vajíčkovú vôňu, farbu vám zabezpečí kurkuma.

Všetko to spolu hralo a výsledok je výborná carbonara, ktorá nezaťaží vaše trávenie, tak si ju môžete dať kľudne aj na večeru. 

Ak máte radi super rýchle a jednoduché cestovinové recepty, vyskúšajte aj tieto mac&cheese cestoviny a tahini cestoviny.

Recept na carbonara cestoviny

Na tento recept budete potrebovať:

Príprava: 10 min

Varenie a mixovanie: +/- 20 min

Recept je na 2 porcie omáčky, ak je vás viac, ingrediencie si znásobte podľa potreby.

Na vajíčkovú omáčku budete potrebovať:

  • 100 g kešu orechov
  • 1 PL dijon horčice
  • 15 g lahôdkového sušeného droždia (nie obyčajné droždie)
  • 1/2 čl kurkumy
  • 1/2 čl sušeného cesnaku
  • 1/2 čl kala namak soli
  • 240 ml ovseného mlieka
  • pol sáčku cestovín (cca 250g) – som robila pre 4 osoby, ale dve malé osoby u nás doma nemajú radi omáčky. Tak si prispôsobte
  • údené tofu
  • olivový olej na smaženie tofu

Postup pre carbonara cestoviny:

  1. Uvarte cestoviny podľa návodu
  2. Tofu nakrájajte na malinké kocočky, tak 1 cm veľké a osmažte na trochu oleji
  3. Do nádoby mixéra dajte všetky ingrediencie na omáčku a mixujte tak dlho, kým nie je teplá.
  4. Hotové cestoviny zalejte omáčkou, ak ste si ju nevedeli zohriať, prehrejte ešte na panvici, pridajte tofu a jarnú cibuľku