Pripravte si toto lahodné a zdravé šafránové vegan rizoto, ktoré je plné bohatých chutí a výživných ingrediencií. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí hľadajú bezmliečnu alternatívu klasického rizota. Zažite závan exotiky so šafránom, ktorý tomuto rizotu dodá unikátnu chuť a nádhernú zlatú farbu.

Benefity šafranu

Šafrán je jednou z najluxusnejších a najdrahších korenín na svete, známy nielen svojou jedinečnou chuťou a farbou, ale aj svojimi zdravotnými benefitmi. Má silné antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť chrániť vaše telo pred voľnými radikálmi a oxidatívnym stresom. Šafrán tiež podporuje duševné zdravie, môže zlepšiť náladu a pomôcť pri liečbe depresie. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže šafrán tiež pomôcť pri zmiernení symptómov pri niektorých chronických ochoreniach.

Recept na šafránové rizoto

Šafránové rizoto je tradičný pokrm z Milána. Nájdete ho pod názvom Risotto alla Milanese. Je to neskutočne krémové a bohaté jedlo, plné chuti. Ochutnajte vegánsku verziu.

Príprava 5 min

Varenie 25 min

Celkovo 30 min

Počet porcií: 3

Ako na to:

  • Nakrájajte si cibuľu nadrobno a opečte ju na troche olivového oleja na stredne veľkom ohni. Miešajte často, aby vám cibuľa neprihorela (ako mne)
  • Pridajte ryžu a premiešajte. Keď ryža zhnedne, pridajte 1/3 hrnčeka suchého vína (ak používate) a počkajte, kým sa vsiakne do ryže.
  • Priveďte k strednému ohňu a uvarte ryžu. Priebežne pridávajte teplý vývar. Nezabudnite často miešať
  • Keď je ryža na polovicu uvarená, pridajte šafrán a premiešajte, kým nie je ryža rovnomerne žltá. Po troche pridajte zvyšok vývaru, nezabudnite miešať.
  • Pridajte zvyšný olej a nutričné droždie, keď je ryža uvarená „al dente“
  • Ochuťte soľou a mletým čiernym korením
  • Nechajte 2 min odpočinúť, kým budete servírovať

Ingrediencie na rizoto

  • 1 hrnček ryže na rizoto (cca 200g)
  • 1 cibuľa nakrájaná najemno
  • 5 hrnčekov zeleninového vývaru (alebo bujon)
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 čl šafránu
  • 4 PL lahôdkového nutričného droždia pre syrovú chuť
  • ⅓ hrnčeka suchého vína

Postup na prípravu rizota:

  1. Nakrájajte si cibuľu nadrobno a opečte ju na troche olivového oleja na stredne veľkom ohni. Miešajte často, aby vám cibuľa neprihorela

2. Pridajte ryžu a premiešajte. Keď ryža zhnedne, pridajte 1/3 hrnčeka suchého vína (ak používate) a počkajte, kým sa vsiakne do ryže.

3. Priveďte k strednému ohňu a uvarte ryžu. Priebežne pridávajte teplý vývar. Nezabudnite často miešať

4. Keď je ryža na polovicu uvarená, pridajte šafrán a premiešajte, kým nie je ryža rovnomerne žltá. Po troche pridajte zvyšok vývaru, nezabudnite miešať.

5. Pridajte zvyšný olej a nutričné droždie, keď je ryža uvarená „al dente“

6. Ochuťte soľou a mletým čiernym korením

7. Nechajte 2 min odpočinúť, kým budete servírovať

Okrem receptov máme pre vás aj vlastnú mobilnú aplikáciu. Keď vás už dlhšie láka meditácia, dýchacie cvičenia alebo afirmácie, naša appka je to pravé pre vás. Stiahnite si ju vďaka textu nižšie a užívajte si vašu pokojnú myseľ, menej stresu a lepší spánok. Radi pre vás pripravujeme nové meditácie a afirmácie, dýchacie cvičenia a mnoho iného obsahu. Choďte hneď teraz preskúmať našu mobilnú aplikáciu, či už máte iPhone alebo Android. Tešíme sa na každého jedného z vás a ďakujeme, že vás tu máme

Zbav sa stresu a úzkosti už navždy. Klikni na doluuvedený link a stiahni si aplikáciu BREATHJOY, v ktorej budeš mať meditácie stále po ruke. Kedykoľvek, kdekoľvek, vo svojom mobilnom telefóne https://www.rejoy.sk/breathjoy-aplika...

STIAHNI SI MOBILNÚ APLIKÁCIU TU:

Aplikácia pre iOS – https://apple.co/361ODDw

Pre Android – https://bit.ly/3oCmKbw