Kuskus sú malé guličky zo semolinovej múky, ktoré sú naparené. Hoci ho považujeme za obilninu, v skutočnosti ide o druh cestoviny.

Kuskus je tradičné severoafrické jedlo pripravené z malých guličiek naparenej semolinovej múky. Hoci ho vnímame a varíme ako obilninu, v skutočnosti je to druh cestoviny. Nedajte sa teda pomýliť, kuskus nie je bezlepková potravina. Klasický kuskus sa varí v špeciálnej dvojkomorovej nádobe s názvom couscousière.

Je to postup vyžadujúci viac krokov a času. Avšak v USA je oveľa obľúbenejšia instantná verzia kuskusu. Keďže je čiastočne predvarený, jeho príprava trvá iba 5 minút, čo z neho robí jedno z najjednoduchších, najrýchlejších a najuniverzálnejších príloh, ktoré môžete pripraviť – oveľa rýchlejšie než ryžu alebo quinou.

Ale poďme si povedať postup, nech máte rýchlo navarený obed a môžete si dať pauzu.

Ako uvariť kuskus

Porcie: 4 – 6
Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 5 minút
Celkový čas: 10 minút


Budete potrebovať:
1¾ šálky zeleninového vývaru (alebo vody)
½ ČL soli
1 PL masla (vegan, ak ste na rastlinnej strave)
1 PL olivového oleja
1½ šálky kuskusu

Príprava kuskusu:

  1. V strednom hrnci priveďte k varu vodu (alebo vývar), soľ, maslo a olej.
  2. Pridajte kuskus, zakryte pokrievkou a dajte preč z tepla. Nechajte kuskus spariť sa 5 minút. Použite vidličku na prehrabanie kuskusu a rozmrvenie prípadných hrudiek. Podávajte ho teplý.
  3. Kuskus môžete aj zmraziť. Rozmrazovala by som ho na pare.

Tak ako? Podarilo sa vám pripraviť chutný kuskus? S čím ste si ho dali?

Ak chcete prejsť na rastlinnú stravu a neviete, čo variť, prečítajte si tento článok, v ktorom nájdete aj nákupný zoznam a recepty na celý týždeň

Neveríte, že vegan strava nie je finančne náročná? Treba len vedieť, z akých surovín si vaše jedlá pripravujete. Všetko sme vám zhrnuli vo vlogu, ktorý si pozrite na našom Youtube kanáli. Nezabudnite dať odoberať.

Nezabudnite nás sledovať na sociálnych sieťach, na Instagrame, Facebooku, Tiktoku prípadne sa prihláste na odoberanie nášho newslettra. A ak si chcete dať doporiadku nielen svoje fyzické zdravie, ale popracovať aj na tom psychickom, stiahnite si našu appku Breathjoy.