Čerstvý džús je lahodný a výživný nápoj a skvelý spôsob, ako začať váš deň. S dobrým odšťavovačom si môžete vychutnať vašu obľúbenú kombináciu ovocia a zeleniny a dokonca pridať bylinky a listovú zeleninu. Článok obsahuje zľavový kód na nákup SANA 878

Odšťavovanie ovocia a zeleniny je stále populárnejšou metódou získavania čerstvých šťav priamo z prírodných surovín. Čerstvo vytlačené šťavy ponúkajú množstvo výhod pre zdravie a pohodu. Avšak, predtým než sa pustíte do víru odšťavovania, je dôležité vedieť, ktorý typ odšťavovača je ten pravý pre vaše potreby. V tomto článku sa pozrieme na rôzne aspekty odšťavovania a porovnáme rôzne typy odšťavovačov, aby sme vám pomohli rozhodnúť sa, ktorý odšťavovač si máte kúpiť.

Výhody odšťavovania

Predtým, než sa pozrieme na typy odšťavovačov, poďme sa zastaviť pri výhodách tejto činnosti. Čo je vlastne odšťavovanie a prečo by ste mali zvážiť investíciu do odšťavovača?

Čo je to odšťavovanie?

Odšťavovanie je proces extrakcie šťavy z čerstvého ovocia a zeleniny. Tento proces umožňuje konzumovať veľké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sú obsiahnuté v týchto surovinách a to jednoducho, vypitím pohára šťavy.

Prečo je to prospešné?

Čerstvé šťavy obsahujú vysoké koncentrácie živín, ktoré môžu podporiť vaše zdravie a pohodu. Áno, neverili by ste, ale vypitím sladučkej ananásovej, pomarančovej či inej chutnej šťavy podľa vašej preferencie sa vám dokonca môže zlepšiť aj nálada. Pravidelné pitie čerstvých štiav môže pomôcť zvýšiť energiu, posilniť imunitný systém a zlepšiť trávenie. Ak vás zaujíma, ktoré džúsy podporujú trávenie, prečítajte si aj tento článok.

Koľko taký odšťavovač stojí?

Rýchle odšťavovače (centrifúga) môžu stáť od 30 Eur do 500 Eur, zatiaľ čo pomalé odšťavovače môžu stáť od 70 Eur do viac ako 800 Eur. Cena však nie je vždy najlepším ukazovateľom výkonu. Niektoré lacnejšie odšťavovače pracujú rovnako dobre ako drahšie modely. Dôležité je zamerať sa aj na skladanie, čistenie a výdatnosť, teda koľko šťavy získate.

Prečo investovať do odšťavovača?

  1. Šťava obsahuje oveľa viac vitamínov než samotné ovocie a zelenina
  2. Jednoduchá a rýchla konzumácia, ľahko stráviteľné a rýchlo sa vstrebávajú živiny.
  3. Enzýmy v ovocných a zeleninových šťavách podporujú trávenie.
  4. Výhodná cena ovocných štiav, oproti kupovaným (kde ich nikdy nemáte čerstvé)
  5. Príprava štiav z ovocia a zeleniny, ktorú môžete mať zo záhrady, viete čo jete/pijete
  6. Spotrebovanie ovocia a zeleniny, ktorú nevládzete skonzumovať.

Rozdiel medzi rôznymi typmi odšťavovačov

Nie všetky odšťavovače sú rovnaké. Existujú rôzne typy odšťavovačov, ktoré sa líšia svojou funkciou a výkonom. Najbežnejšie typy odšťavovačov sú odšťavovače so závitom a odšťavovače s odstredivkou.

Odstredivé (rýchle) odšťavovače – výhody a nevýhody

Odšťavovače s odstredivkou používajú vysokú rýchlosť otáčok na oddelenie šťavy od vlákniny. Tieto odšťavovače sú často rýchlejšie, ale môžu mať tendenciu vyprodukovať menej šťavy a o niečo menej vlákniny vo výslednom produkte. Odšťavujú pri vysokých rýchlostiach, aby rozdrvili ovocie alebo zeleninu, a používajú centrifugálnu silu na oddelenie šťavy od dužiny (odtiaľ je ich názov). Sú to najčastejšie, najobľúbenejšie a cenovo dostupné typy odšťavovača. Hneď si však povieme, či majú aj najlepšie výsledky.

Výhody:

  • Rýchlosť.
  • Často majú široké otvory na vhadzovanie, takže ovocie a zeleninu netreba krájať na menšie kusy
  • Väčšina dielov je vhodná do umývačky riadu
  • Niektoré dokážu lisovať listovú zeleninu a bylinky (ale to je skôr výnimka)
  • Väčšina je dodávaná s veľkými nádobami na šťavu a nádobami na dužinu

Nevýhody:

  • sú hlučné
  • ťažšie sa čistia a skladajú
  • zaberajú kopu miesta
  • niektoré časti pri vysokých otáčkach vibrujú a stroj vám môže „cestovať“ po kuchynskej linke
  • šťavu je treba vypiť čím skôr. Nevydrží dlho v chladničke.
  • šťava je spenená

Odšťavovače so studeným lisom (pomalé, šnekové) – výhody a nevýhody

Odšťavovače s lisom fungujú tlačením ovocia a zeleniny cez rotačný závit, ktorý extrahuje šťavu. Tento typ odšťavovača je obľúbený pre svoju schopnosť extrahovať väčšie množstvo šťavy a zachovať viac vlákniny. Pomalé alebo šnekové, závitové odšťavovače môžu byť so závitom, horizontálneho alebo vertikálneho typu. Tieto sú často nazývané odšťavovače so studeným lisom, alebo radšej používame názov pomalé odšťavovače. Jedným otvorom vychádza šťava a druhým odpad/drť.

Výhody:

  • Sú tichšie (ja odšťavujem aj pri deťoch, kým spia).
  • Majú menej dielov a sú ľahšie na čistenie.
  • Zvládnu lisovať listovú zeleninu a bylinky.
  • Dlhšia záruka (niekedy).
  • Vertikálne typy zaberajú menšiu plochu na pracovnej doske.
  • Niektoré modely sa dajú použiť na mletie orechov (na orechové mlieko) a výrobu zmrzliny
  • Výsledná šťava nemá penu a je výživnejšia, pomalšie oxiduje
  • Šťava má dlhšiu trvanlivosť (skladovanie v skle v chladničke). Možnosť si pri šťavovom detoxe nachystať šťavu dopredu.

Nevýhody:

  • sú drahšie
  • obsahujú viacero dielov
  • sú pomalšie, potrebujú na lisovanie viac času
  • horizontálne typy môžu sú veľké a zaberajú priestor na pracovnej doske
  • zvyčajne sú k dispozícii v špecializovaných obchodoch alebo online (Sana, Hurom, Nama, Angel)
  • majú menšie otvory na vhadzovanie a tie vyžadujú, aby bolo ovocie a zelenina nakrájané na menšie kúsky; niekedy ich musíte poriadne tlačiť

Ako vybrať správny odšťavovač pre svoje potreby

Pri výbere odšťavovača je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, aby ste si vybrali ten najvhodnejší pre vaše potreby.

Dôležité faktory pri výbere

  • Typ odšťavovača: Rozhodnite sa medzi odšťavovačom s lisom a odšťavovačom s odstredivkou podľa vašich preferencií týkajúcich sa výkonu a textúry šťavy.
  • Výkon: Zvážte, koľko ovocia a zeleniny plánujete odšťavovať naraz a vyberte odšťavovač s dostatočným výkonom.
  • Čistenie: Skontrolujte, ako jednoduché je čistenie odšťavovača, aby ste minimalizovali čas strávený pri umývaní prístroja.

Tip na odšťavovače podľa cenovej hladiny

Odšťavovač do 60 Eur

Pre začiatočníkov a najnižšej cenovej hladine sa pozrite napríklad na Sencor SJE 1055SS. Má nerezové prevedenie pre ľahkú a hygienickú údržbu. Automaticky oddeľuje dren. Má široký plniaci otvor. Protišmykové nôžky pre bezproblémové použitie. 2 rýchlosti a trojitý systém ochrany pre lepšiu bezpečnosť. Jedná sa o klasický, rýchly, centrifugový odšťavovač.

Odšťavovač do 400 Eur pre náročnejších

Ak plánujete odšťavovať každý deň a naozaj svoj život a zdravie vziať do svojich rúk, doporučujeme vám sa orientovať na prístroje z vyššej cenovej kategorie. Tieto majú aj dlhšiu záruku. Konkrétne prístroj Brawo Life B-365 má 7 rokov záruku a je to pomalý závitový odšťavovač (šnekový ak chcete). Je k dispozícii v troch farebných variantoch, zadarmo k nemu dostanete knihu 21 dní ku zmene (detox), ktorá vás nakopne ku zmene životného štýlu a nájdete v nej recepty na šťavy aj na zdravé jedlá. K výhodám tohoto odšťavovača patria: skvelá kvalita šťavy, dokáže vyrobiť aj rastlinné mlieko a zmrzlinu, tichý chod motoru, veľký otvor na vstupné suroviny, veľká výťažnosť šťavy (drť je suchá), ľahké čistenie, v cene je sitko na zmrzlinu a smoothie.

Odšťavovač od 400 Eur pre náročnejších

Možno plánujete investovať ešte viac peňazí a kúpiť si riadne odšťavovacie „delo“. Osobne sme používali 4 roky odšťavovač Sana 606 a v máji 24 sme si zaobstarali vysnívavú Sanu 878, pretože pri ňom netreba stáť. Jednoducho naplníte zbernú nádobu ovocím a zeleninou, pustíte ho a môžete sa vrhnúť na prípravu raňajok. Dá sa jednoducho poskladať a čoho som sa obávala zbytočne, jednoduché je aj čistenie. Video ako ho čistím, nájdete na našom Youtube.

K prístroju dostanete knižku o šťavách, veľkú zbernú nádobu so vzduchotesným vekom, ktoré vám šťavu udrží čerstvú až 72 hod, čo znamená, že už nemusíte odšťavovať každý deň, keď na to nemáte čas. Jednoducho si v nedeľu odšťavíte šťavu a môžete ju piť pondelok a utorok a v stredu si spravíte ďalšiu na ďalšie dni. To je paráda. Odšťavená vláknina je suchá a je jej oveľa menej ako zo 606ky. To znamená, že 878ka vám z rovnakého druhu ovocia dodá viac šťavy, takže šetríte náklady na kúpu ovocia a zeleniny. Ak by ste sa rozhodli pre kúpu Sany 878, máte od nás zľavový kupón „REJOY30“ , ktorý si môžete uplatniť na tejto stránke. Tento stroj vám spraví aj sorbet, čím riešime večnú dilemu, či kúpiť deťom nanuk alebo nie. Takto ich môžu mať doma, vždy poruke.

Ako správne odšťavovať

Aj keď odšťavovače majú rôzne funkcie, proces odšťavovania sa všeobecne líši len minimálne. Tu je jednoduchý sprievodca správnym odšťavovaním:

Príprava ovocia a zeleniny

Pred odšťavovaním umyte ovocie a zeleninu a odstráňte semienka, jadra alebo tvrdé kôry podľa potreby. Ovocie a zeleninu nakrájajte podľa potreby (a veľkosti otvoru na vhadzovanie)

Postup odšťavovania
  1. Poskladajte (ak nemáte) odšťavovač podľa návodu.
  2. Pomaly vkladajte kúsky ovocia a zeleniny do odšťavovača. Striedajte mäkké a tvrdé ovocie, zeleninu.
  3. Nechajte odšťavovač pracovať, kým nezískate požadované množstvo šťavy.
  4. Ochutnajte a prípadne pridajte ďalšie ingrediencie podľa vášho vkusu.

Kľúčové vlastnosti a tipy pri kúpe

Počet dielov

Odšťavovač by mal mať čo najmenej dielov, ktoré sa ľahko zostavujú a rozoberajú. Dielce by mali byť ľahko čistiteľné, bez rohov, kde by sa mohla zachytiť potrava a tým pádom neskôr baktérie.

Veľkosť

Pokiaľ váš kuchynský priestor nie je veľký, budete chcieť odšťavovač, ktorý zaberá čo najmenej miesta na kuchynskej linke. Vieme ako to chodí, akonáhle prístroj schováme do komory alebo do skrinky, môže sa stať, že naň úplne zabudneme. Niektoré zvislé pomalé odšťavovače sú úzke a zaberajú menej miesta ako rýchle odšťavovače. Porozmýšľajte o tom.

Nádoba na dužinu

Musí byť dostatočne veľká, aby ste nemuseli neustále zastavovať stroj a vyprázdňovať ju.

Plniaci otvor

Veľký plniaci otvor znamená, že kúsky ovocia a zeleniny nemusia byť pokrájané nadrobno. Skvelé je, ak sa vám zmestí menšie jablko naraz.

Šnek / závit

Uistite sa, že závit nemôže byť ľahko dostupný prstami cez plniaci otvor. Najmä nie detskými prstami 🙂

Nádoba na šťavu

Ideálny je veľká nádobu na šťavu s objemom 1000 ml, ktorý dokáže obsiahnuť šťavu z 1 kg ovocia a zeleniny. Nechcete v polovici procesu odšťavovania vylievať nádobu. Tá by mala mať pohodlnú rukoväť a malo by sa z nej dobre nalievať. Ideálne ak je sklenená a máte k nej sitko.

Ak k odšťavovaču nemáte nádobu na šťavu, uistite sa, že šťava vyteká z miesta, kam sa zmestí dosť veľká nádoba.

Kefka na čistenie
Skvelé na čistenie okolo závitu a sitka, kde sa zachytávajú vláknité časti.

Ovládacie tlačidlá
Uistite sa, že tlačidlá sú ľahko dostupné.

Rýchlosti (rýchle odšťavovače)
Ideálne sú viaceré rýchlosti. Vysoká rýchlosť je dobrá na šťavu z tvrdého ovocia/zeleniny a nízka rýchlosť na mäkké ovocie/zeleninu.

Funkcia späť (pomalý odšťavovač)
Zíde sa, ak sa vám ovocie/zelenina zasekne.

Príslušenstvo k odšťavovaču

Niekoľko stolových odšťavovačov a food procesorov od značiek ako KitchenAid, Kenwood, Sana vám umožňuje pripojiť k nim špeciálne príslušenstvo na odšťavovanie. Tieto sú niekedy dodávané s rôznymi nadstavcami alebo je možné ich zakúpiť samostatne.

Starostlivosť o odšťavovač

Po každom použití je dôležité venovať starostlivosť o odšťavovač, aby ste zachovali jeho výkon a predĺžili jeho životnosť.

Čistenie a údržba

Po odšťavovaní rozoberte všetky časti odšťavovača a umyte ich teplou vodou. Dôkladne vysušte a skladujte na suchom mieste. Na sitká a ťažšie prístupné časti, kde môžu ostať kúsky ovocia či zeleniny použite priloženú kefku.

Dĺžka životnosti

Dodržiavajte pokyny výrobcu týkajúce sa správnej údržby a starostlivosti o odšťavovač, aby ste maximalizovali jeho životnosť.

Záver

Odšťavovanie ovocia a zeleniny je skvelý spôsob, ako získať čerstvé šťavy plné živín a vitamínov. S vhodným odšťavovačom môžete jednoducho a efektívne vytvárať vlastné zdravé nápoje doma. Nezabudnite zvážiť svoje potreby a preferencie pri výbere odšťavovača, aby ste si mohli vychutnať všetky výhody odšťavovania.

Často kladené otázky (FAQ)

  1. Čo je lepšie: odšťavovač s lisom alebo s odstredivkou?
    • Odpoveď: To záleží od vašich preferencií. Odšťavovače s lisom zachovávajú viac vlákniny (šťava je dlhšie „čerstvá“), zatiaľ čo odšťavovače s odstredivkou sú často rýchlejšie (ale hlučnejšie).
  2. Ako často by som mal(a) piť čerstvé šťavy?
    • Odpoveď: Odporúča sa piť čerstvé šťavy denne ako súčasť vyváženej stravy.
  3. Je odšťavovanie efektívna cesta k chudnutiu?
    • Odpoveď: Čerstvé šťavy môžu byť súčasťou zdravého stravovania, ale samotné odšťavovanie nie je zaručeným spôsobom chudnutia. Je to však vhodný spôsob na detox organizmu.
  4. Je možné odšťavovať listovú zeleninu?
    • Odpoveď: Áno, mnoho odšťavovačov umožňuje odšťavovať aj listovú zeleninu ako špenát alebo kel.
  5. Ako dlho vydržia čerstvé šťavy v chladničke?
    • Odpoveď: Čerstvé šťavy by mali byť skladované v chladničke a môžu vydržať 1-3 dni v závislosti od druhu ovocia a zeleniny a od druhu odšťavovača. Šťava z pomalých odšťavovačov si zachováva dlhšie kvalitu.
  6. Aký odšťavovač máte vy a aký by ste odporučili? Máme Sanu 878 a jednoznačne by sme ju doporučili hocikomu, kto uvažuje o kúpe poriadneho odšťavovača, ktorý sa bude často používať. Predtým sme mali Sanu 606 a skúsenosti máme ešte s prístrojom Orava a Bosch. Ani jeden z týchto dvoch spomenutých by som nedporučila kvôli zložitému skladaniu a čisteniu. Bosch je rýchly odšťavovač, ten ani kvôli nízkej kvalite šťavy by som nebrala, ale volila šnekový – závitový.