Je o nás dobre známe, že máme radi čínsku kuchyňu. Preto, ak vidím nejaký recept hoc aj s mäsom, snažím sa ho povegánčiť a spraviť nám vegánsku variantu.

Naposledy ma takto zasiahlo jedlo, ktoré sa volá Ma yi shang shu, čo v preklade znamená mravci lezúci po strome. V jedle sa používa mleté mäso. Toto som nahradila vegan variantou, ktorú dostanete kúpiť v Kauflande. Osobne mleté mäso rada nemám a nikdy som nebola milovníčkou fašírok, sekanej ani boloňskej omáčky, ale v tomto jedle mi to fakt chutilo a som rada, že som dala vegan mletému šancu.

Čo je to za jedlo

Mravci lezúci po strome je klasické sečuánske jedlo, ktoré pozostáva zo sklenených rezancov v delikátnej omáčke. Názov je vskutku divný a nie veľmi lákavý. Kto takto toto jedlo nazval mal naozaj zvláštny zmysel pre humor.

Videl rezance ako konáre stromu, nakrájanú cibuľku ako listy a malé kúsky mletého mäsa ako mravcov. Osobne mi toto jedlo nič také nepripomína, ale to nemení nič na tom, že je vynikajúce. Jeho príprava je absolútne jednoduchá a chuť fantastická.

Rezance a sečuan

Jednu vec si pri tomto recepte zapamätajte. Ryžové rezance vsiaknu omáčku fakt rýchlo. Ak chcete mať jedlo riadne šťavnaté, použite viac vývaru kľudne o jeden hrnček. Závisí samozrejme aj od vašej chuti, či máte jedlo radšej plávajúce v omáčke alebo ste skôr za „suchšiu“ podobu. Mám rada, keď rezance nie sú rozvarené, ostanú jemne tuhšie a šťavnaté. Omáčku si teda prispôsobte svojej chuti.

A ak by ste nevedeli, sečuánska kuchyňa je riadne pálivá. Tak buďte pripravení alebo si obsah štipľavej papriky prispôsobte.

Ako pripraviť ryžové rezance

Ryžové rezance dostanete dnes už kúpiť asi v každom obchode. Tie ploché a široké cca 4mm, ako som mala ja nie je potrebné variť. Stačilo ich namočiť minimálne na 10 min do studenej vody a potom ich pridať na panvicu k ostatným surovinám.

V recepte som použila červenú kari pastu ale kľudne môžete použiť inú chilli pastu, ktorú doma máte po ruke. Ďalej budete potrebovať cukor, dala som kokosový, sójovú omáčku shoyu (tamari alebo kikkoman), čerstvý zázvor, jarné cibuľky (mala som iba jednu, ale kľudne použite aspoň 3), limetkovú šťavu na dochutenie a cesnak.

Teraz už poďme na samotný recept

Mravce lezúce po strome vegan

Na dve porcie budete potrebovať:

  • 100 g sušených sklenených rezancov
  • balenie vegan mletého mäsa
  • 1 PL nasekaného zázvoru
  • 1 PL nasekaného cesnaku
  • 1 PL červenej kari pasty
  • 3 jarné cibuľky
  • 1 chilli paprička nepálivá
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL kokosového cukru
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 1 PL limetkovej šťavy
  • soľ a korenie

Ako na to:

  1. Sušené rezance si namočte do studenej vody najmenej na 10 minút.
  2. Na miernom plameni rozpáľte wok a na oleji opečte cesnak a zázvor. Opekajte zhruba minútu, potom pridajte chili pastu alebo kari pastu a cukor.
  3. Opekajte ďalšiu minútu, potom pridajte mleté (ne)mäso. Opekajte, kým nie je hotové a potom pridajte scedené rezance. Na panvici začnú mäknúť, prilejte trochu vody, aby sa dovarili a nelepili sa vám na dno woku. Vodu pridávajte po menších dávkach.
  4. Dochuťte sójovou omáčkou a limetkovou šťavou. Premiešajte s nasekanou jarnou cibuľkou

Ak máte radi čínsku kuchyňu vyskúšajte aj yaki udon, ktoré sú rýchle a neskutočne chutné. Budete sa zalizovať. Ak ste si recept pripravili nezabudnite sa ním pochváliť na sociálnych sieťach a označiť nás @rejoy.sk My vašu šikovnosť radi prezdieľame svetu.