Keď nevieš, čo zajtra, namoč večer fazuľu. Mala som malú bielu. Cannellini sa tuším volá.

Fazuľový prívarok bolo moje obľúbené jedlo aj v detstve, keď nám ho dávali v škole s mäsom na šťave. Len to mäso na šťave som vždy kuchárke povedala, že si neprosím.

Radšej som si dala k nemu chleba alebo aj nič. Veď tam už je strukovina, smotana/mlieko a zemiaky. Čo viac je mi treba. Doma ešte k nemu robíme kopu zeleniny, lebo veď treba, nech ti dobre jedlo pretrávi a zelené šaláty sa o to postarajú.

Fazuľový prívarok a fazuľa

Fazuľa obsahuje vlákninu. Vitamíny rozpustné vo vode, najmä thiamín, riboflavín, niacín a folacín. Obsahuje veľa draslíka, vápnika a horčíka, ktoré pomáhajú minimalizovať riziko srdcových ochorení a vysokého krvného tlaku. Pomáha pri chudokrvnosti. Ľudia ktorí majú málo železa, nech si ju s radosťou doprajú. Rovnako pomáha ako prevencia proti rakovine, pretože má množstvo antioxidantov. Okrem iného zlepšuje zdravie očí, pomáha predchádzať vrodeným chorobám vďaka kyseline listovej, ktorú obsahuje. Ak máš náročné PMS a menštruačné kŕče zaraď fazuľu do svojho života a zbav sa tejto nepríjemnosti. Ja som sa bolestí a kŕčov zbavila práve na vegánskej strave a to som sa niekedy nevedela ani vystrieť.

fazuľu namočíme na noc, zlejeme a ráno dáme variť

Tempeh vo fazuľovom prívarku

Jeho pôvod siaha do Indonézie. Vyrába sa z fermentovanej sóje, z ktorej sa vyformuje placka. Môžete si ho vyrobiť aj sami doma. Je to síce dosť pracné, ale dá sa to a chuť domáceho nič nepredčí. Je plný vitamínov a minerálov ako vápnik, mangán, fosfor a železo. Nájdete ho okrem zdravých obchodov už aj v Kauflande, Tescu a Kraji. Hľadajte ho v chladničke. Kúpiť sa dá marinovaný, natural, party a údený. Viac o tempehu sa dočítate tu.

tempeh opečte na panvici

Čo budeme potrebovať na fazuľový prívarok

  • hrnček bielej fazule (namočená večer vopred)
  • 4 zemiaky stredne veľké
  • 4 bobokove listy
  • 4 guličky korenia
  • 1 ČL rímskeho kmínu
  • rastlinná smotana
  • 1 ČL zemiakového škrobu
  • 1 ČL himalájskej soli
  • 1 tempeh
  • 1 PL olivového oleja

Ako na to

  1. Namočenú fazuľu prepláchneme a dáme variť. Vody dáme len toľko, aby bola fazuľa namočená. Do vody dáme bobkový list a korenie. NESOLÍME!
  2. Keď je fazuľa takmer uvarená, pridáme ošúpané a nakrájané zemiaky na kocky. Ak je treba dolejeme ešte horúcu vodu, tak aby bolo všetko vo vode. Varíme, kým nie sú zemiaky mäkké
  3. Do smotany dáme zemiakový škrob a rozmiešame. Vlejeme do prívarku a premiešame. Osolíme a necháme prejsť varom a zhustnúť.
  4. Na panvicu si dáme olivový olej, nakrájame tempeh a opečieme ho.
  5. Kto chce si dá do prívarku ocot.
  6. My sme si pridali ešte avokado a tempeh, sezam a čiernu rascu na ozdobu

Ak ste si tento vegánsky recept na svojej rastlinnej ceste uvarili a chutil vám, pochváľte sa svojim výtvorom a označte @rejoy.sk na sociálnych sieťach. My vás radi prezdieľame svetu a urobíme OSVETU. Lebo je to treba. Lebo máme radi Matku Zem. A seba.