Ak vám ostane z predchádzajúcich dní quinoa a už nemáte chuť ju použiť naslano ako prílohu, urobte si sladkú misku z quinoy a ponúknite ju vašim deťom ako dezert.

Budú sa zalizovať a vy sa môžete potľapkať po chrbte, že ste dobre „navarili“

Prečo quinoa

My si nevieme predstaviť stravu bez pšenice a raži. Naopak juhoafričania to takto majú s quinoou. Tá patrí medzi top najzdravšie potraviny na svete. Na svete jej existuje viac ako 100 druhov. U nás v obchodoch kúpite zvyčajne bielu, čiernu a červenú. Je zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín. Naše telo si ich nedokáže vytvoriť samo. V sto gramoch sa nachádza 14-18g bielkovín. Môžete ju pripraviť nasladko aj naslano. Poslúži vám ako náhrada ryže, do šalátu, ku kari, k zelenine.

Čo budeme potrebovať

Na jednu sladkú quinoa misku si nachystajte:

  • 1 hrnček uvarenej quinoy (zbytok z chladničky)
  • 2 PL pekanových orechov nasekaných na drobnejšie kúsky
  • 1 a pol ČL kokosového oleja
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • štipka soli
  • 1PL datlového sirupu

Na ozdobenie:

  • 1 PL sušených brusníc alebo jahôd, či višní
  • konopné semienka, chia semienka, ľanové semienka, kokos
  • rastlinné mlieko alebo jogurt

Ako na to

  1. Najskôr opečte pekanové orechy na suchej panvici. Často ich poprehadzujte, aby vám neprihoreli.
  2. Keď sa rozvoňajú pridajte kokosový olej a škoricu a miešajte, kým nezacítite vôňu škorice. Cca 20sek.
  3. Pridajte na panvicu quinou a premiešajte. Varte, kým nebude quinoa prehriata. Môže to trvať minútku, dve. Odstráňte panvicu z ohňa a vmiešajte datlový sirup.
  4. Zmes preložte do misky, ozdobte sušenými ovocím a konopnými semienkami. Podávajte ihneď s mliekom alebo jogurtom.

Môžete použiť aké sladidlo máte radi. Ak sa vyhýbate orechom, použite tekvicové semienka.

Ak máte radi takéto zdravé sladké dobroty, vyskúšajte aj ceznočnú kašu. Dajte nám vedieť, ako vám chutilo a označte nás @rejoy.sk aby sme mohli prezdieľať svetu vašu šikovnosť.