Toto bezlepkové jedlo máte na stole za 25 minút. Je šťavnaté, pikantné (ak chcete), plné chuti a samozrejme zeleniny. Pripravte si ho, keď potrebujete rýchlu večeru alebo rýchly obed. Je to recept bez lepku, bez vajec, bez mäsa a rafinovaného cukru.

Rýchle jedlo plné zeleniny

Bude vám stačiť wok panvica, alebo iná hlboká a jeden hrniec na rezance. Tie si vyberte podľa svojej chuti a zásob. My máme radi ryžové rezance akéhokoľvek druhú, ktoré chodíme nakupovať do ázijských obchodov. Ak nemáte nič proti lepku, kľudne využite pšeničné rezance ako nájdete napríklad vo wifonke alebo pšeničné ramen rezance.

Toto jedlo sa skladá z troch základných surovín: rezancov, zeleniny a omáčky. Všetko si viete prispôsobiť podľa toho, čo práve doma máte a čo máte radi.

Poďme ale už na recept, ktorý vznikol na základe pôvodného receptu od Elavegan a prispôsobila som si ho podľa toho, čo sme mali doma my.

Na tieto skvelé stir fry rezance budete potrebovať:

  • ryžové rezance
  • 1 PL olivového oleja (alebo voda, ak ste bezolejoví)
  • 1/2 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 4 strúčiky cesnaku (pretlačený)
  • cuketa (nakrájaná natenko)
  • 1 veľká mrkva (ošúpaná, nakrájaná natenko)
  • pór na tenké krúžky
  • žltá (al. červená) paprika na tenké plátky
  • soľ a korenie
  • zelená časť jarnej cibuľky na ozdobu
  • sezamové semienka alebo čierna rasca na posypanie

Stir-fry omáčka

  • 160ml zeleninového vývaru (alebo bujón z DM)
  • 4 PL tamari alebo shoyu omáčky (sójová omáčka, nie Maggi)
  • 2 PL ryžového octu
  • 2 PL javorového sirupu
  • 1 PL kukuričného škrobu (al. tapiokového)
  • štipka chili (ak máte radi)

Ako si pripraviť lo-mein vegan dobrotu:

  1. Uvarte si rezance podľa návodu a dajte bokom
  2. Rozpáľte na panvici olej (vodu) a dajte do nej zázvor a cesnak. Ohrievajte tak 2 min a miešajte. Pridajte pór, papriku, cuketu, mrkvu a varte tak 5 min, kým zeleniny nezmäknú. Často miešajte, ak sa vám začnú prichytávať, prilejte trochu vody.
  3. Do misky dajte všetky ingrediencie na omáčku a premiešajte metličkou.
  4. Omáčku vlejte na zeleninu a pomiešajte. Priveďte k varu a počkajte, kým zhustne
  5. Pridajte do panvice rezance a všetko spolu zmiešajte.
  6. Ak máte radi krémovejšiu omáčku, pridajte kľudne orieškové maslo (napr. arašidové)
  7. Posypte zelenou časťou jarnej cibuľky a sezamovými semienkami, alebo čiernou rascou.

pozn.

Zelenina: môžete použiť zeleninu, akú doma máte. Kapustu, brokolicu, karfiol, edamame, hrášok

Bielkoviny: pridajte tofu alebo tempeh