Alergie môžu byť pre mnohých z nás pravidelným trápením, či už v neskoršej zime, na jar alebo počas neskorého leta a jesene. Príznaky sa môžu objaviť sporadicky alebo môžu byť nepríjemným spoločníkom počas určitých ročných období. Zaslzené, červené oči, svrbenie, neustále plný nos, kýchanie…Našťastie, existuje prírodná cesta, ako týmto príznakom čeliť – esenciálne oleje a zelené potraviny

Ako zistím, či mám sezónnu alergiu

Podľa alergológov trpíte alergickou nádchou, ak dlhodobo trpíte aspoň dvomi z nasledujúcich príznakov, a to najmenej hodinu denne v období niekoľkých dní alebo týždňov:

  • svrbenie v nose;
  • kýchanie;
  • vodnaté hlieny;
  • zapchatý nos, ktorému neuľaví ani úporné smrkanie.

Čo vám ešte pomôže pri sezónnych alergiách – zelená z prírody

Hľadáte účinné riešenia, ako sa vysporiadať s alergickými reakciami bez nutnosti zvýšiť dávky liekov, ktoré časom strácajú svoju účinnosť a pridávajú na únave? Práve tu prichádza do hry moc zelených potravín.

Navštíviť alergológa či imunológa je bežným krokom pre mnohých trpiacich na alergie, čo vysvetľuje preplnené čakárne v ich ordináciách. Títo špecialisti identifikujú príčinu alergie a predpisujú lieky na jej tlmenie. Avšak dlhodobé užívanie týchto liekov môže viesť k nežiaducim vedľajším účinkom, vrátane zvýšenej únavy, čo vzbudzuje potrebu hľadať alternatívne spôsoby liečby.

Ignorovanie alergie s nádejou, že „sama prejde“, rozhodne nie je funkčný prístup. Nečinnosť môže viesť k zvýšenému riziku vzniku astmy alebo iných chronických ochorení dýchacích ciest. Človek môže začať pociťovať dýchavičnosť už pri minimálnej fyzickej námahe, pískanie na hrudi, alebo vás môže začať trápiť vyčerpávajúci kašeľ.

Prírodné riešenie: Zelené potraviny

Zelené potraviny, ako sú listové zeleniny, morské riasy, mladý jačmeň, spirulina či chlorella, sú bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré podporujú imunitný systém a môžu priaznivo ovplyvniť reakciu tela na alergény. Tieto potraviny majú prirodzené protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú zmierniť symptómy alergií.

Prečo vyskúšať zelené potraviny?
  • Posilnenie imunitného systému: Zelené potraviny môžu pomôcť posilniť obranyschopnosť tela voči alergénom.
  • Protizápalové účinky: Prírodné zložky obsiahnuté v zelených potravinách môžu pomáhať znižovať zápal spojený s alergickými reakciami.
  • Podpora detoxikácie: Pomáhajú pri odstraňovaní toxínov z tela, čo môže zlepšiť celkovú reakciu na alergény.

Ak sa snažíte nájsť alternatívne spôsoby, ako zvládnuť alergie bez užívania liekov, zelené potraviny by mohli byť odpoveďou, ktorú hľadáte. Práve u nás fungovala chlorella a jej pravidelné užívanie už pred začatím obdobia alebo aj po nástupe sezóny. Pre viac informácií o tom, ako integrovať zelené potraviny do vášho stravovania a zmierniť tak symptómy alergií, mi napíšte na zuzana@rejoy.sk. Spoločne môžeme nájsť cestu k lepšiemu zdraviu a kvalite života bez nepríjemných alergických prejavov.

Prírodná forma, zelené potraviny ako odpoveď na alergie

V súčasnosti sa stále viac ľudí obracia na prírodné riešenia v boji proti alergiám. Zelené potraviny, ako sú zelený jačmeň alebo chlorella, sa javia ako účinné v zmiernení príznakov alergických reakcií. Tieto potraviny podporujú zdravú imunitnú funkciu, detoxikáciu tela a zásobujú organizmus dôležitými vitamínmi, enzýmami, minerálmi a stopovými prvkami.

Prečo zelené potraviny fungujú?

  • podporujú imunitný systém: Posilňujú obranyschopnosť tela, pomáhajú mu efektívnejšie reagovať na vonkajšie alergény, ako je peľ alebo prach.
  • detoxikujú: Prispievajú k vyčisteniu tela od nahromadených toxínov, čím znižujú preťaženie imunitného systému.
  • vyživujú: Dodávajú esenciálne živiny pre správne fungovanie tela a posilnenie prirodzenej odolnosti.

Ako zelené potraviny zaradiť do života?

Zelený jačmeň a chlorella nie sú obmedzené len na vnútorné použitie. Pri kožných prejavoch alergie, ako sú vyrážky alebo ekzémy, ich kľudne aplikujte aj zvonka. Vytvorte si „zelenú Shrekovu masku“ zmiešaním s vodou, olejom, krémom, alebo bambuckým maslom. Táto môže priniesť úľavu a podporiť hojenie alergiou postihnutých oblastí.

Chlorella, bohatá na chlorofyl, nesie v sebe dezinfekčné a protizápalové účinky, ktoré sú ideálne pre liečbu vonkajších prejavov alergií. Ak ju máte v práškovej forme, tento zelený prášok je možné ľahko použiť a aplikovať na pokožku pre jeho hojivé účinky.

Pri vnútornom použití, rozpustenie mladého jačmeňa vo vlažnej vode môže slúžiť ako výplach zdurenej sliznice nosa, čím sa zmiernia príznaky upchatého nosa a uľahčí dýchanie. Využite konvičku néti. My máme túto z obchodu Flexity.sk

Využitie v praxi:

  • keď zelený jačmeň nanášate na otvorené rany, môže na začiatku štípať, preto je v takýchto prípadoch vhodnejšie použiť chlorellu.
  • Roztok mladého jačmeňa môže byť použitý na výplachy nosovej sliznice s pomocou kvapkadla, rozprašovača alebo nosovej kanvičky. Tiež sa pripravte na vyštípanie.

Záver k zeleným potravinám

Zelené potraviny predstavujú významného spojenca v boji proti alergiám, ponúkajú prirodzenú cestu k zmierneniu príznakov a podpore zdravia. Ak chcete vedieť viac o tom, ako začleniť zelené potraviny do vášho života a boja proti alergiám, napíšte nám na zuzana@rejoy.sk. Spoločne môžeme nájsť najlepšie riešenie pre vaše potreby a prispieť k vašej celkovej pohode.

Esenciálne oleje ako účinný spojenec proti alergiám

Esenciálne oleje sú koncentrované výťažky z rastlín, ktoré ponúkajú širokú škálu možností použitia – od difúzovania vo vzduchu až po pridanie do kúpeľových produktov, aplikácie na pokožku alebo po inhaláciu priamo z fľaštičky. Aromaterapia, teda vdychovanie vôní esenciálnych olejov, stimuluje naše telo prostredníctvom čuchu a môže ovplyvniť aj iné časti tela.

Mnohé esenciálne oleje majú potvrdenú schopnosť zmierniť symptómy alergií. Medzi obľúbené patrí synergická zmes citrónu, levandule a mäty, ktorá prináša výrazné úľavy. Toto trio olejov nielenže účinne rieši alergické reakcie, ale tiež prispieva k čisteniu dýchacích ciest a zmierňuje svrbenie a slzenie očí. Jedna kvapka každého z týchto olejov môže byť aplikovaná priamo pod nos alebo využitá na inhaláciu, čo ponúka príjemnú a efektívnu úľavu. Ak vás esenciálne oleje zaujímajú a radi by ste ich rovnako ako my zaviedli do svojho života a zbavili sa tým chemických liekov, ktoré dlhodobo aj tak nič neriešia, napíšte nám na zuzana@rejoy.sk alebo DM na náš Instagram alebo Facebook. Radi vám poradíme. Nakoľko sme si sami riešili dlhoročný problém s alergiou a úspešne sa ich zbavili, radi vám poradíme, ako na to.

Tu je niekoľko esenciálnych olejov, ktoré na alergie pomáhajú:

Levanduľa – esenciálny olej z levandule pôsobí ako prírodné antihistaminikum a má silné protizápalové vlastnosti, ktoré liečia a zmierňujú väčšinu alergických reakcií.

Mäta – esenciálny olej z mäty je silný, svieži a má mentolovú vôňu, ktorá takmer okamžite otvára upchaté dutiny. Má tiež protizápalové, bolesti zmiernujúce a odhlieňujúce schopnosti. Otvára dýchacie cesty a zmiernuje škrabanie v krku.

Bazalka – esenciálny olej zo svätej bazalky znižuje zápalovú reakciu na alergény a celkovo podporuje náš imunitný systém. Má antimikrobiálne schopnosti a môže odstraňovať toxíny z nášho systému, ako aj čistiť dýchacie cesty.

Eukalyptus – esenciálny olej z eukalyptu otvára dutiny a pľúca, čím zlepšuje cirkuláciu, ktorá znižuje príznaky alergií. Uľahčuje vykašliavanie, ale má tiež protizápalové a analgetické účinky.

Citrón – esenciálny olej z citróna pôsobí ako prírodné antihistaminikum, uvoľňuje nadmerný hlien a znižuje zápalovú reakciu. Tiež pomáha pri respiračných ochoreniach. Citrón je známy aj svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami. Najlepšie sa používa v zmesi s levanduľou a mätou. V tejto trojkombinácii si ho môžete kúpiť vo zvýhodnenej cene, len mi napíšte na zuzana@rejoy.sk a v tomto procese vám pomôžem, aby ste mohli voľne dýchať 🙂

zmes Air –  je špeciálne namiešaná tak, aby poskytla úľavu pri nádche, bronchitíde, škriabaní v krku, kašli a upchaní dýchacieho traktu. Otvára dutiny, bojuje proti infekciám pľúc a uľavuje pri symptómoch alergie. Dokáže taktiež ničiť škodivé vzdušné patogény- baktérie a vírusy.  Táto zmes môže byť aplikovaná lokálne na hrudník, chrbát alebo spodok chodidiel alebo difúzovaná v noci, aby podporila pokojný spánok. Mám otestované na vlastných deťoch, že funguje fantasticky pri kašli a upchatom nose. Najmä nočné záchvaty kašla sú rýchlo vyriešené potretím spánkov a hrudníka.

Ako používať esenciálne oleje:

Pred aplikáciou na pokožku je dôležité oleje vždy zriediť v nosnom oleji, ako je mandľový olej alebo olivový olej, prípadne kokosový olej. Nikdy nezabúdajte, že esenciálne oleje sú vysoko koncentrované a priamy kontakt s pokožkou môže spôsobiť podráždenie.

Záver:

Esenciálne oleje a zelené potraviny môžu byť skvelou prírodnou alternatívou pre pomoc pri obtiažach so sezónnou alergiou. Ak máte záujem dozvedieť sa viac alebo hľadáte osobné poradenstvo, neváhajte nás kontaktovať na zuzana@rejoy.sk. Radi vám poskytneme viac informácií a poradíme, ako esenciálne oleje a zelené potraviny začleniť do vášho života pre zmiernenie alergických príznakov.

Tešíme sa na vašu spätnú väzbu a prípadné otázky. Spoločne nájdeme cestu k lepšiemu zdraviu a pohode bez alergií.