krásna domáca brokolica

Keď k nám minule prišlo Sladučké ovocie a bola možnosť kúpiť si brokolicu priamo u šoféra, išla som do toho. Podal mi vrecko a ja som si myslela, že v ňom bude jedna brokolica. No boli tam 4 krásne chrumkavé brokolice. Iné ako z obchodu, bez igelitu, voňavé a zelené.

Hneď ma oblial pot, čo s toľkou brokolicou budem robiť. Akože 2 za týždeň sme schopní zjesť, lebo nám veľmi chutí najmä surová.

Vonku bolo ešte príjemne teplo, tak som sa rozhodla, že spravím šalát. Brokolicový šalát môžete jesť ako prílohu, ale v teplých dňoch vás zasýti aj samotný.

jablkovo brokolicový šalát

Ako dlho mi bude trvať príprava

Ja som na prípravy šalátov celkovo dosť spomalená a všetko, čo je napísané 5 min mne trvá 15 min. Ale tento šalát si naozaj dokážete nachystať do 20 min. Tým, že ho nie je treba variť, treba všetko len nakrájať a dresing zamiešať, ide to naozaj rýchlo. Ideálne je nechať šalát po zamiešaní ešte tak 15 min v chladničke, nech sa pekne chute zjednotia.

Prečo spraviť tento šalát

Čerstvý a chrumkavý šalát z brokolice, šmrncnutý červenou cibuľou a osladený jabĺčkom. Doplnený vlašskými orechmi a to všetko spojené javorovým sirupom s dijonskou horčicou. Spojenie týchto chutí je tak výnimočné. No musíte ho vyskúšať.

A kedy pripraviť jablkovo-brokolicový šalát

Hodí sa ako príloha k BBQ. Napríklad sa bude hodiť k týmto „rebierkam“ alebo k týmto pečeným zemiakom. Ako svieži letný obed, alebo ako predpripravená časť hostiny. V chladničke vydrží 4 dni, tak prečo ho neskúsiť.

Je tento šalát zdravý?

Už ste určite počuli o tom, koľko benefitov má obyčajná brokolica. Je plná železa, vitamínu C, vitamínu A, selénia, magnézia. Tým, že brokolicu zjete surovú, ponechá si živiny a antioxidanty.

raw šalátik je plný živín a antioxidantov

Na recept budete potrebovať:

  • 1 veľkú brokolicu
  • 1 jablko
  • 1/2 červenej cibule
  • za hrsť vlašských orechov

Na dresing si nachystajte:

  • himalájsku soľ a mleté čierne korenie
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL javorového sirupu
  • 2 PL dijonskej horčice
  • 1,5 PL jablkového octu
  • 3 PL olivového oleja

Ako na to:

  1. Nakrájajte ružičky brokolice nadrobno, rovnako môžete nakrájať aj hlúbik. Najemno nakrájajte cibuľu a jablko nakrájajte na zápalky. Orechy nakrájajte nahrubo rozkrájajte. Všetko spojte vo veľkej mise.
  2. Všetky ingrediencie potrebné na dresing spolu rozmiešajte metličkou. Javorový sirup, olej, ocot, dijonskú horčicu, cesnak. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  3. Dresingom polejte obsah misy a poriadne zamiešajte aby sa zmes dostala všade. Môžete rovno servírovať, alebo ho dajte schladiť do chladničky na 15 minút.

pozn.

Tento šalát vydrží v chladničke 4 dni, ak ho samozrejme nezjete skôr.