Ako urobiť chutný šalát z kučeravého kelu. V prvom rade odstráňte z kelu hrubé stonky. Namočte si aspoň na pol hodinu slnečnicové semienka. Potom ich zlejte a vysušte. Odrežte listy z kelu a nakrájajte ich na pásiky. Kel masírujte medzi prstami, kým nezostane poddajný a nezmäkne. Masážou sa zlepší aj jeho chuť. Ako zálievku použite tahini dressing a ak sa vám to celé bude stále zdať málo, pridajte si k nemu vegan bezlepkové raw krekry. Tie si narobte do zásoby, hodia sa k hociakému šalátu, keď z neho chcete urobiť plnohodnotné jedlo, budú sa vám hodiť.

Všetci odporcovia kučeravého kelu počúvajte. Keď viete kelový šalát pripraviť, bude vás na tanieri čakať naozaj delikátne jedlo, na ktorom sa môžete stať závislý. Tento kelový šalát je pizza margherita medzi šalátmi 😀 Nebojte sa toho a poďte si ho namasírovať.

Vďaka krémovej tahini omáčke je sýtejší ako si myslíte. Je plný chuti vďaka slnečnicovým semienkam a cesnakovému dresingu. Olivy ho robia neodolateľným. Ak si pridáte aj cícer, máte bielkoviny a zasýti vás. Kedysi sme túžili po syrových omáčkach, teraz to sú takéto šaláty s tahini dresingom. Dúfam, že to budete mať tak isto, ako my.

Čo budeme potrebovať:

  • 6 kelových listov (kučeravý kel)
  • avokádo
  • veľké zelené olivy
  • 1/3 hrnčeka kvalitných sušených rajčín
  • 1/3 hrnčeka Kešmezánu (vegan parmezán, voliteľné)
  • 1/3 hrnčeka slnečnicových semienok (vopred si ich namočte)
  • 1/4 lyžice olivového oleja (nemusí byť)

Tahini dressing (podľa Medical Medium)

  • 1⁄4 hrnčeka tahini
  • 1 PL olivového oleja 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 2 stredne veľké datle vykôstkované
  • 1⁄2 hrnčeka vody (a viac podľa potreby) 

Ako na to:

  1. Pripravte si kel. Odrežte hrubé stonky a kel jemne posoľte a masírujte, kým nezmäkne. Zlepšíte tak jeho chuť.
  2. Na panvici opečte nasucho slnečnicové semienka, kým jemne nezhnednú. Vyzdvihnete tým ich arómu. Ak nemáte čas, tento krok vynechajte a dajte semienka rovno k šalátu. Pridajte sušené paradajky nakrájané nadrobno, nakrájané avokádo, olivy nakrájajte na tenké krúžky, do šalátu dajte kešmezán alebo iný vegan parmezán (môžete vynechať)
  3. Do mixéra dajte ingrediencie na tahini dresing. Rozmixujte, kľudne pridajte viac vody, dresing si spravte taký, aký máte radi, niekto má rád hustejší, iný vodovejší. Zvyšok, ktorý nespotrebujete si uskladnite v chladničke. Určite vám vydrží také tri dni.
  4. Zmiešajte šalát s dresingom a užite si chrumkavú, lahodnú smotanovú chuť.

Tip: Ak nemáte avokádo, kľudne použite varený cícer a máte plnohodnotné jedlo.