Spanie v novom

Prvé ráno v novom v našom bývaní na Korčuli bolo sprevádzané čvirikaním vtákov. Vyskočila som z postele, lebo taký budík mám na telefóne. Čvirikanie však nešlo z mobilu, ale z otvoreného okna, cez ktoré som videla priamo na olivovníky posiate ešte nepozbieranými olivami. 

Prostredie na Korčuli

Nevieme na nabažiť výhľadov, tak iných ako u nás. Všade je zeleň (až 61% ostrova je zalesneného, kamene tvoria iba 5% ostrova) a v tejto časti ostrova (Žrnovo), aj keď sme kúsok od starého mesta, je úplný pokoj. V noci náš spánok neruší pouličné osvetlenie, noc je tmavá a hustejšia ako sme zvyknutí. Doma si tmu vytvárame používaním black out závesov, tu mám pocit, že som v tme úplne ponorená. 

Pred domom stojí veľký orech, pod ktorým sa hrajú mačky, čo teší najviac naše deti. Naša mačka je vnútri a má rešpekt pred domácimi chlpatými stvoreniami.

Bicyklom do mesta

Dnes sme sa po vybavení povinností vybrali na bicykloch obzrieť si okolie. K moru to máme možno 3 min. Bolo teplejšie ako som čakala, vonku je napriek dátumu (31.10.) veľmi príjemné, teplé počasie okolo 25 st. Neďaleko mora je detské ihrisko a lezecká stena obe patriace hotelu Port 9. Motali sa tu ľudia s deťmi, no s bežným životom počas sezóny sa to iste nedá porovnať. Vyhovuje nám pokoj, ktorý tu teraz panuje, život sa tu oproti sezóne spomalil a domáci to zjavne uvítali. 

Nákupné možnosti

Okrem supermarketov Konzum, Plodine, Tommy tu nájdete aj Jysk, Kik, Bipu. Viac sme zatiaľ nepotrebovali. Chceli by sme sa ísť pozrieť aj na miestny trh, ak nebude mimo sezóny zatvorený.

Plaváreň

Autom tri minúty od domu máme „bazen“. Je to miestna obrovská plaváreň, kde deti a dospelí trénujú vodné pólo. Vstup pre dospelého je 3 eurá. Deti sú grátis. Poobede sú tréningy, ale doobeda je plaváreň prázdna a môžme ju využívať. Rovnako môžme deti prihlásiť na plávanie medzi ostatné. Neskôr napíšem, ako to prebiehalo, lebo od budúceho týždňa by sme chceli začať.

Knižnica

V Bipe sme sa náhodou zoznámili s chalanom z Ameriky, ktorý tu žije už dva roky. Pracuje v knižnici a učí deti angličtinu. Naši k nemu na angličtinu pôjdu, tak vám v ďalších častiach blogu dám vedieť, ako to prebiehalo. V tunajšej knižnici majú napríklad aj 3D tlačiareň, programovateľných robotov a PS4ku. Napíšem viac, keď to tam pôjdeme okuknúť.

Športová hala

Vedľa plavárne je veľké detské ihrisko a nafukovacia športová hala, kde sme vybehli pozrieť na zápas hádzanej. Všetko čisté, ľudia všade milí a nápomocní. Deti hneď začali zaujímať pravidlá hádzanej a prečítali sme si, ako sa táto hra hrá a čo sa smie, čo nesmie. Neverím, že by sa o to zaujímali, keby to mali napísané v osnovách telesnej výchovy. Ale takto, keď to videli na vlastné oči, mali kopu otázok. V tomto vidím skutočne výhody domškoláctva. Okrem toho, pochopili aj význam učenia sa cudzích jazykov, keď vidia, že používame nonstop angličtinu a sem tam sa snažíme pochytiť a správne použiť chorvátske výrazy.

Jóga

V meste Korčula môžete ísť aj mimo sezóny na jógu 5x do týždňa, ráno alebo večer, podľa toho ako vám to vyhovuje. Jógu precvičuje charizmatická Nina, hodina bola naozaj fantastická, Nina chodila pomedzi nás a upravovala nás do pozícií, pomáhala nám ísť hlbšie a záverečná shavasana, prebehla v úplnej tme, boli sme zakryté dekou, pomasírovala nám nohy a pomohla nám úplne sa uvoľniť do podložky. Hodina prebehla v angličtine, sem tam niečo zaznelo po chorvátsky, keďže jediná som tam bola, kto po chorvátsky nerozumel 🙂

Vegáni v Chorvátsku

Naša cesta na bajkoch smerovala do obchodu, pozrieť ponuku rastlinných produktov. Zo Slovenska sme toho priniesli kopec, ale je dobre vedieť, na čom tu sme. Vegánske mlieka, maslo, majonéza a tofu už nie je problém, no jogurty, smotany a podobné vychytávky si ešte asi budeme musieť počkať. Rovnako sa nám nepodarilo nájsť ani podstieľku pre mačku do mačacieho záchodu v bežnom supermarkete, ale našli sme ju v Plodine a v Bipe. Potešilo nás, že nie je problém kúpiť stopkový zeler a ovocie a zelenina sa tu dá zohnať aj od lokálnych, nielen v obchode. Práve teraz (okt/nov) je sezóna mandariniek a ostatných citrusov, okolo domu máme stromy granátové jablko, ktoré nie je možno také sladké ako z obchodu, ale odtrhnuté zo stromu je plné života. 

Rastlinné výzvy – jogurt

Chystám sa spraviť nám rastlinný jogurt, ale keďže nemám štartér v podobe jogurtu z obchodu, Martin kúpil v lekárni probiotiká (Prolife) a vyskúšam tie. Dám vedieť ako to dopadlo. 

Späť do apartmánu sme dorazili v šere, stmieva sa tu skoro aj kvôli posunu času a deti tiež padajú od únavy do postele skôr. 

Domškoláctvo v Chorvátsku

Nad matiku a písanie teraz Zojku nedostanem, zato ju zaujíma angličtina, chorváčtina a príroda okolo. Našli sme skvelý časopis pre deti, kde sa využíva chorvátsky a anglický jazyk a ku všetkému sú obrázky. Je to hľadanie obrázkov a zvládnu to aj najmenšie deti. Volá sa Škrivalice a viete si ho dokonca kúpiť aj v e-book verzii a nechať deti riešiť úlohy na tablete. Teším sa, že sú obe deti od rána vonku, na vzduchu, obklopené zeleňou a zvieratami. Zbierajú orechy, zametajú listy, naháňajú motýle, prinesú granátové jablko alebo od susedov mandarínky.

Jedli a pili sme: