living at the beach

Čo potrebujete na kúpu domou v Chorvátsku?

Určite vás už pri ležaní na pláži na jednej vašich chorvátskych dovoleniek napadlo, aké by to bolo skvelé, mať tu vlastný apartmán alebo dom. Keďže ceny nehnuteľností v lukratívnych lokalitách na Slovensku sa už pomaly vyrovnávajú cenám nehnuteľností pri mori, nie je takýto nápad až tak mimo. Rovnako dnes už nie je žiadnym prekvapením, že realitné kancelárie na Slovensku, ponúkajú na predaj nehnuteľnosti v Chorvátsku. Veď kto by netúžil po kúsku domova pri mori..

Môžu si cudzinci kúpiť nehnuteľnosť v Chorvátsku?

Občania EÚ, teda právnické a fyzické osoby si môžu kúpiť nehnuteľnosť v Chorvátsku za rovnakých podmienok ako občania Chorvátska.

  1. Pre kúpu nehnuteľnosti si budete potrebovať vybaviť osobné identifikačné číslo OIB (osobni identifikacijski broj). Bez tohoto čísla si neviete nehnuteľnosť kúpiť. Vydáva ho daňová správa (porezna uprava) takmer v každom meste. Budete potebovať 15 min času a váš pas alebo občiansky preukaz. Dá sa vybaviť aj online, ale tak či onak si toto tlačivo budete musieť prevziať osobne. Postup pre online si vyžiadanie nájdete tu.
  2. Nájdite nehnuteľnosť: Po získaní identifikačného čísla môžete začať hľadať nehnuteľnosť. Môžete hľadať nehnuteľnosti online, cez realitnú kanceláriu alebo navštíviť oblasť, v ktorej by ste chceli kúpiť. Niekde som čítala, že najlepšie je v oblasti, ktorú si vyberiete zájsť do baru a spýtať sa lokálnych ľudí. V Chorvátsku si však treba dať špeciálne pozor na to, aby boli „papiere čisté“. Mnohokrát majú domy a špeciálne pozemky veľa vlastníkov alebo pokiaľ hovoríme o pozemkoch, môžu sa nachádzať v zelených zónach, kde nie je povolené stavať. Rovnako si treba dať pozor na to, že je zakázané stavať apartmány a domy bližšie než 70m od horného okraja morského prílivu. Vo väčšine prípadov stavba môže zaberať 30-40% pozemku, výnimočne 100 %. Výška by nemala presiahnuť 3-4 poschodia.
  3. Je veľmi odporúčané, aby ste najali realitného agenta, ktorý je oboznámený s miestnymi zvykmi a trhom. Tento vám pomôže s celým procesom.
  4. Ak ste našli nehnuteľnosť, ktorá sa vám pozdáva, čaká vás podpis kúpnej zmluvy s predajcom u notára (javni bilježnik). Táto zmluva by mala obsahovať cenu, platobné podmienky a akékoľvek podmienky, ktoré musia byť splnené predtým, ako bude predaj dokončený.
  5. Zaplaťte zálohu: Budete musieť zaplatiť zálohu (zvyčajne okolo 10% z kúpnej ceny) na zabezpečenie nehnuteľnosti. Táto záloha bude uložená na bezpečnom účte, kým nebude predaj dokončený.
  6. Vykonajte due diligence: Pred dokončením predaja by ste mali vykonať due diligence na nehnuteľnosti, aby ste sa uistili, že nie sú žiadne zálohy, dlhy alebo právne problémy súvisiace s ňou. V tomto procese vám môže pomôcť váš realitný agent.
  7. Dokončite predaj: Po splnení všetkých podmienok a vykonaní due diligence môže byť predaj dokončený. To bude zahŕňať podpísanie kúpnej zmluvy a zaplatenie zvyšku kúpnej ceny.
  8. Zaregistrujte nehnuteľnosť na katastrálnom úrade. Prepis trvá o niečo dlhšie ako sme na Slovensku zvyknutí. Myslite na to, aby ste v zmluve uviedli doručovaciu adresu, ktorá je v Chorvátsku, nie na Slovensku. Tým sa zabezpečí, že ste právoplatným vlastníkom nehnuteľnosti.
  9. Celkovo je kúpa nehnuteľnosti v Chorvátsku, ak ste občan EÚ pomerne jednoduchý proces. Je však dôležité pracovať s renomovaným realitným agentom a vykonať due diligence na nehnuteľnosti pred dokončením predaja.
  10. Čo sa týka financovania nehnuteľnosti v Chorvátsku, ak nemáte k dispozícii hotovosť, máte pár možností. Slovenské banky neposkytujú hypotéky na kúpu nehnuteľnosti v zahraničí. Slovenská banka vám nezaloží nehnuteľnosť v zahraničí, musíte mať buď k dispozícii peniaze na kúpu danej nehnuteľnosti, alebo založíte svoju nehnuteľnosť na Slovensku a dostanete od banky peniaze. Možnosťou je získať hypotéku v Chorvátsku, za ktorú budete ručiť nehnuteľnosťou na Slovensku, čo je však dosť papierovo náročný proces a výška hypotéky vám zďaleka nepokryje celú sumu. Nie je to však nič, kvôli čomu by ste sa mali svojho sna vzdať.
vila near the sea

Bratislava patrí v strednej Európe patrí k najdrahším mestám. Návratnosť jednoizbového bytu v centre slovenskej metropoly sa predĺžila od januára do júna 2022 o viac ako štyri roky na 30,5 roka.

Aj vďaka tomu zvažujú Slováci kúpu nehnuteľnosti mimo slovenských hraníc. Veľakrát dokonca platí, že za cenu bratislavského bytu je možné v zahraničí získať nehnuteľnosť s väčšou rozlohou aj nadštandardným zariadením v oveľa krajšom prostredí, či už pri mori alebo v horách.

villa near the sea

Chorvátsko bola dlho naša obľúbená destinácia, kým sme neobjavili Nevio kemping Orebič a ostrov Korčula, na ktorý sme sa presťahovali v roku 2022. Pozrite si aj ďalší článok z kempovania v Chorvátsku v kempe Omišalj a eko kempe Bunja na ostrove Brač.

  • Ak máte nejaké ďalšie otázky, na ktoré chcete vedieť odpoveď, napíšte nám.