20 minút a máte na stole jednoduchú večeru. Ak si spravíte domáci wrap, tak ešte aj zdravú 🙂 Keď neviete čo, majte doma vždy tortilly, často mi ľudia hovoria, že nevedia, čo s nimi. Nie je to nič zložité, stačí ich naplniť tým, čo máte radi, napríklad korenistým tofu, chrumkavým šalátom, červenou paprikou a nátierkou. Perfektná rýchla večera alebo obed do práce za pár minút času!

Tofu

Tofu si okoreňte navrhovanými koreninami alebo neváhajte použiť svoje vlastné obľúbené, ktoré máte práve po ruke. Nezabudnite z tofu pred prípravou poriadne vytlačiť vodu a vysušiť ho. O to chrumkavejšie bude po opečení na panvici.

Čo do wrapov použiť

Tu sú naše odporúčania, čo sa doň hodí. Nechajte sa však kľudne uniesť svojou fantáziou:

Tofu 

Použite naturálne, pevné tofu (nie silken tofu). Napríklad od Luntera (vyrobené len z európskej sóje, bez použitia GMO)alebo SunFood. Zbavte ho vody a popritláčajte naň kuchynské utierky, aby ste ho čo najlepšie vysušili. Keď máte čas, dajte naň utierku a zaťažte knihami alebo ťažkým hrncom a nechajte vsiaknuť všetku vodu.  

Koreniny

Naturálne tofu nemá chuť, preto je dôležité nebáť sa korenín a naozaj ich použiť bohato: 

  • údená červená paprika
  • mletá rímska rasca
  • sušený cesnak
  • sušené oregano
  • mleté čierne korenie 
  • kajenské korenie

Pridajte lyžicu sušeného lahôdkového droždia, ktorá dodá chuť umami tofu, spolu s trochou sladidla to je dokonalé spojenie.

Nezabudnite na sójovú omáčku a rajčinové pyré. Keď toto kombo pridáte na konci varenia, krásne sa vám to všetko spojí a vytvorí dokonalú lepkavú náplň do wrapu. Nechcete predsa, aby sa vám rozpadával..

Zelenina

Sme milovníci listových šalátov, deň bez šalátu sa nám neráta, jeme ho aj k šošovicovej polievke Správny wrap by mal aj chrumkať a práve o to sa postará zelený šalát, či už si vyberiete ľadový, kučeravý alebo rímsky. Zelený vyzerá efektnejšie ako červený.

Sladkú chuť a dokonalú farbu pridá červená paprika. Tá je u našich detí najobľúbenejšia a jedia ju ako jablko.

V tomto prípade sme nemali avokádo, človek ho kúpi a nikdy nevie ako vyzerá vnútri, že áno. Ale ak to vaše je krásne, zrelé a krémové, neváhajte a pridajte ho do wrapu tiež. Ja som ho nahradila vega krémom od dr. Oetkera. Ak máte po ruke, prihoďte aj pár lístkov koriandra. Dodá to wrapu cveng. Ak ste typ koriander = chuť mydla, vyskúšajte pár lístkov petržlenovej vňate.

Tipy pre skladanie wrapu

Wrap si najprv ohrejte – mierne zohriate wrapy sú pružnejšie a ľahšie sa rolujú. Môžete ich jemne zohriať na pár minút v rúre alebo na suchej panvici.

Nepreháňajte to s náplňou – viem, že je lákavé wrap totálne nafullovať, ale ak chcete, aby sa dal potom dobre zatvoriť, kľúčové je odhadnúť správne množstvo náplne.

Zatlačte náplň k sebe – keď budete v polovici rolovania, zatlačte náplň späť k sebe predtým, ako ju úplne zrolujete. To pomáha pri pevnom rolovaní, aby sa wrap dobre prenášal a krájal.

Ak robíte wrap uzavretý z oboch strán, začnite zložením ľavej a pravej strany smerom dovnútra a potom zrolujte. Ak robíte wrap otvorený, zložte dnu len jednu stranu. Rolovať začnite odspodu, teda od seba a keď budete v polovičke, zatlačte náplň smerom k sebe a rolujte ďalej. Snáď je to zrozumiteľné. Ak nie, pozrite si toto video na youtube.

Variácie náplne

Tieto tofu wrapy môžete ľahko pripraviť aj bezlepkovo, ak použijete tamari omáčku namiesto sójovej omáčky a wrapy bez lepku.

Použite inú zeleninu podľa toho, čo máte v chladničke – využite wrapy na spotrebovanie rôznych zvyškov! Tu je pár nápadov, akú zeleninu môžete použiť vo wrapoch:

  • Uhorkové paličky
  • Mrkva (strúhaná alebo paličky)
  • Špenát
  • Nakrájané paradajky
  • Kukurica
  • Strúhaná červená kapusta
  • Klíčky alebo mikrozelenina
  • Čerstvé bylinky (bazalka)
  • Zvyšky pečenej zeleniny (napr. tekvica alebo sladký zemiak)

Ďalšie tofu recepty

open vegan wrap, cucumber, tofu, red bell pepper, salad greens

Recept na wrap plnený korenistým tofu

Príprava: 10 min

Varenie: 10 min

Celkovo: 20 min

Tofu koreniny:

  • 2 PL olivového oleja 
  • 1 naturálne tofu (namrvené alebo nakrájané na malé kocočky)
  • 1 čl údenej papriky 
  • ½ čl mletého kmínu 
  • 1 čl cesnakového prášku
  • 2 čl orgáno
  • štipka čili alebo kajenského korenia
  • mleté čierne korenie
  • pol čl kokosového cukru (môžete vynechať)
  • 1 PL lahôdkového sušeného droždia
  • 1 PL rajčinového pyré (vyberte si kvalitné zloženie ideálne bez cukru alebo už cukor nepoužívajte)
  • 2 PL sójovej omáčky

Na wrapy

  • 4 veľké wrapy
  • Dr. Oetker vege krém (nemusí byť, alebo nahraďte inou nátierkou, príp. avokádom)
  • ľadový šalát, kučeravý šalát alebo iné zelené šaláty
  • červená paprika
  • uhorku na tenké krúžky
  • koriander alebo petržlenová vňať

Náplň s tofu

  1. Rozohrejte olivový olej na nepriľnavej panvici pri stredne veľkom ohni. Pridajte nakrájané alebo rozdrobené tofu a opečte ho asi 5 až 8 minút, občas premiešajte, kým tofu nebude jemne hnedé a začne byť chrumkavé.
  2. Znížte teplotu. Pridajte sušené korenie: údenú papriku, mletú rascu, cesnakový prášok, oregano, čierne korenie, kajenské korenie, cukor a lahôdkové droždie. Opečte ešte 2 minúty, občas premiešajte. Pridajte sójovú omáčku a paradajkový pretlak na panvicu a premiešajte, aby sa rovnomerne rozložili. Opečte ešte pár minút, občas premiešajte. Potom panvicu dajte bokom.

Rolovanie wrapov

  1. Položte wrap (ak potrebujete, zohrejte si ho predtým na panvici alebo v rúre) na rovný povrch, do stredu dajte zelený šalát, prúžky červenej papriky, uhorku, tofu a trochou koriandru alebo petržlenovej vňate. Natrite vege krém na placku.
  2. Ak chcete zatvorený wrap, začnite tým, že oboje boky wrapu zahnete dovnútra. Pre otvorený wrap zahnite iba jeden koniec.
  3. Začnite rolovať wrap tak, že spodnú časť (ktorú máte pri svojom bruchu) preložíte cez náplň, zatlačte náplň prstami dovnútra a pokračujte v rolovaní wrapu až do konca. Pokračujte rovnakým spôsobom so zvyšnými wrapmi.