Najlepší vegan gyros je z hlivy ustricovej. A aj najzdravší, haha. Nebudete ho krájať, ale trhať vidličkou, aby ste mali presne tú štruktúru, ktorú potrebujete na úžasný chrumkavý gyros. Pripravte si pita chlieb, tortillu alebo ryžu a šalát a nachystajte si túto jednoduchú dobrotu.

Ako gyros servírovať:

  • Na tanier – ako hlavné jedlo s pečenými zemiakmi alebo ryžou. Kľudne použite aj obľúbený dip alebo tzaziki.
  • V tortille – gyros jednoznačne patrí do arabského chleba (pita) alebo do tortilly. Ach koľko sme ich pojedli cestou z Mostnej (NR) za čias, kedy bola každý piatok ruka hore a ani sme nesnívali, že raz z nás budú vegáni, budeme žiť na Korčuli v Chorvátsku a na dovolenky chodiť karavanom.
  • Do šalátu – urobte si grécky šalát, tabulah alebo fazuľový šalát. Do všetkých týchto sa gyros fantasticky hodí.
  • Tanier pre hostí – Ak radi pripravujete obložené misy z viacerých jedál, prihoďte k falafelu, hummusu, tzaziki a tahini dressingu kľudne aj gyros.

Ako skladovať hlivu ustricovú

Dajte ju do vzduchotesnej nádoby do chladničky do doby spotreby, čo sú väčšinou 3-4 dni. Radšej ju však pripravte, čo najskôr.

Ak skladujete hotové jedlo, ohrejte ho na panvici, nech opäť nadobudne chrumkavosť.

Ako pripraviť vegan gyros z hlivy ustricovej

Príprava: 20 min

Pečenie: 20-40 min (závisí, na aké tenké pásiky naškriabete hlivu)

Pre 4 osoby budete potrebovať:

  • 2 balenia hlivy ustricovej
  • 2 čj sójovej omáčky
  • 2 čl sušeného oregana
  • 1/2 čl drvenej rasce
  • 1/2 čl údenej červenej papriky
  • 1 čl sušeného cesnaku
  • 1 čl soli
  • mleté čierne korenie
  • pita chlieb
  • uhorka
  • cherry rajčiny
  • červená cibuľa

Príprava vegan gyros: 

  1. Predhrejte rúru na 220 st.
  2. Z hlivy odrežte tvrdé konce. S vidličkou hlivu natrhajte na pásiky, čím tenšie, tým rýchlejšie bude hotová a chrumkavejšia bude.
  3. V miske zmiešajte marinádu. Zamiešajte olej, sójovku, oregano, rascu, paprikový prášok, cesnakový prášok, soľ a čierne korenie. Pridajte túto marinádu k hlive a pomiešajte.
  4. Papierom na pečenie vyložte plech, uložte naň hlivu a dajte piecť do vyhriatej rúry.
  5. Po 20 minútach skontrolujte a prehrabte ju. Ak ste ju natrhali natenko, už ju zrejme aj môžete vybrať. Aspoň u nás to tak bolo. Ak ste ju mali hrubšiu, pootáčajte ju a dajte ešte dopiecť maximálne na 20 minút, ale už ju sledujte priebežne.
  6. Podľa vybranej možnosti servírovania si nachystajte prílohu a pustite sa do toho.

Neváhajte spraviť fotografiu a označiť nás na sociálnych sieťach, kde nás nájdete ako @rejoy.sk Radi vaše umenie v kuchyni prezdieľame svetu. Objavte aj ďalšie recepty v našich e-bookoch: