Krémové vegánske curry je fantastické jedno pre chladné jesenné dni a večery, kedy naozaj nemáte viac energie ako 25 minút pri hrnci.

Nie je nič lepšie ako miska voňavého, krémového a lahodného kari počas chladných dní! Teraz, keď je sezóna tekvíc, každá rada, čo s nimi sa hodí. Sú vynikajúce nielen s cestovinou, v polievke, či pečené v rúre, ale hodia sa aj k ryži. Či si vyberiete hokkaido rizoto alebo toto hokkaido-cícerové curry. Chutí tak skvele, že sa ho nebudete vedieť dojesť!

Vegánske tekvicovo-cícerové kari – hotové za 25 minút!

Najlepšie na tomto recepte je, že je veľmi jednoduchý na prípravu. A také recepty mám ja najradšej. Potrebujete len zopár jednoduchých surovín a za menej ako 25 minút je pripravené na podávanie. Pridala som cesnak, cibuľu, tekvicu, kokosové mlieko a cícer. Ak máte, pridajte kľudne aj špenát ku koncu varenia (mrazený alebo čerstvý). Pri curry neexistujú žiadne pravidlá, takže kľudne pridajte akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí! Myslím, že je vždy dobré pridať nejakú extra zdravú zeleninu, ako sú baklažány, cukety, mrkva, paradajky, papriky, huby atď.

Podávajte kari s ryžou alebo inými obilninami

Toto vegánske tekvicovo-cícerové kari môžete podávať s ryžou, ako to zvyčajne robím ja, alebo s kuskusom, bulgurom, zemiakmi, kukuričnou krupicou (polentou) alebo tortilla plackami. Chutí tiež výborne s čerstvo upečeným chlebom alebo bagetou. Deti privítajú cestovinu. Ale aby sme dlhšie nenaťahovali, tu je recept.

Hokkaido-cícerové kari (vegan, rýchly recept)

Príprava: 5 min, 4 porcie, varenie 20 min, celkový čas 25 min

Suroviny na hokkaido-cícerové kari:

  • 1 PL kokosového oleja
  • 2-3 strúčiky cesnaku, nadrobno nasekané
  • 1 malý kúsok čerstvého zázvoru, nadrobno nasekaný
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 PL kari pasty (alebo kari korenia)
  • 600g hokkaido tekvice, nakrájanej na kúsky
  • špenát (mrazený alebo čerstvý), voliteľné
  • 1 plechovka cíceru, bez nálevu a prepláchnutý (alebo ešte lepšie vlastný uvarený)
  • 1 plechovka kokosového mlieka (DM alebo Lidl)
  • šťava z ½ citróna
  • morská soľ a čierne korenie podľa chuti

Na posypanie:

  • kešu oriešky
  • sézamové semienka

Príloha (podľa chuti):

  • ryža (pšeno, bulgur, kuskus, cestoviny, zemiaky, …)

Postup prípravy hokkaido-kari:

  1. Rozohrejte kokosový olej na panvici alebo vo woku. Opražte tekvicu a cibuľu približne 3 minúty, občas premiešajte. Pridajte cesnak, zázvor a kari pastu a varte ďalšie 1-2 minúty.
  2. Pridajte kokosové mlieko, priveďte k varu a na miernom ohni duste 10 minút, občas premiešajte.
  3. Ak chcete a máte pridajte špenát a cícer a duste ďalších 5 minút, kým špenát nezvädne. Ak je treba, pridajte trochu vody. Hustotu si spravte podľa vlastnej preferencie.
  4. Ochutnajte soľou, korením alebo chilli podľa chuti. Ak chcete, pridajte šťavu z čerstvého citróna alebo limetky.
  5. Podávajte s ryžou (alebo s inými obilninami podľa výberu) a posypte kešu orieškami a sezamovými semienkami.

Ak vám tento recept sedí, vyskúšajte aj:

Nebojte sa zdieľať fotky vášho kari na sociálkach a označiť nás @rejoy.sk budeme sa tešiť, ak vám bude chutiť a ak tento recept poletí svetom. Je zdravý a chutný. A je to zas niečo iné do chladných dní, aké nás čakajú.