Čo jedia vegáni? Túto otázku sme počuli asi tisíckrát, odkedy sme sa rozhodli prejsť na rastlinnú stravu. Bolo to v roku 2020, po dopozeraní dokumentu The Game Changers, kedy prišlo toto náhle rozhodnutie zmeniť stravu. Necítili sme sa dobre a napriek tomu, že všetci tvrdili, že blížiac sa k 40-ke to už inak ani nebude, my sme verili, že to inak BUDE. A teda po viac než 2 rokoch môžem s kľudným svedomím skonštatovať, že takto som sa necítila ani vo svojich 20tinách. Prečítajte si podrobnejšie o tom, prečo sme sa tak rozhodli my a prečo sa ľudia rozhodnú byť vegáni.

Čo jedia vegáni a čo to znamená byť vegán?

Ľudia, ktorí sa rozhodnú prejsť na vegánsku stravu nejedia živočíšne produkty. Vegáni, rovnako ako vegetriáni nejedia mäso (ani ryby), ale vynechávajú zo svojej stravy aj vajíčka, mliečne produkty. Rovnako sem patria aj výrobky, ktoré obsahujú živočíšne časti, ako je napríklad želatína. Tá sa totiž vyrába z jedlej bravčovej kože a používa sa potom do obľúbených detských gumených cukríkov. Niektorí ľudia sa stávajú vegánmi z etických dôvodov, lebo nechcú podporovať zlé zaobchádzanie so zvieratami na bitúnkoch a farmách. Iní si zvolia rastlinnú stravu pre zdravotné problémy, ktoré ich dovedú k mnohým štúdiám, kde práve rastlinná strava dokázala zlepšiť celkové zdravie, či úplne sa zbaviť ochorení. Niektorí zmenia stravovanie kvôli dopadu živočíšneho chovu na životné prostredie. Každý môže mať svoj dôvod alebo kľudne aj všetky spomenuté.

Čo teda vegáni jedia?

  • ovocie a zeleninu
  • obilniny (cestoviny, ryžu, ovos, bulgur, pšeno, kuskus, quinou a všeličo iné)
  • strukoviny (cícer, fazuľa, šošovica a iné, ktoré sú fantastickým zdrojom bielkovín)
  • oriešky a semienka (sú zdrojom živín, ľanové semienka alebo chia semienka obsahujú Omega 3 )
  • tofu, tempeh, seitan (a iné náhrady mäsa)
  • rastlinné náhrady mliečnych produktov (mandľové, ovsené, sójové mlieko a iné, tiež smotany a jogurty)
  • vegánske polotovary (najmenej zdravá alternatíva, celkovo doporučujeme sa polotovarom vyhnúť a konzumovať radšej celostné potraviny, ak však s vegánstvom začínate, vyskúšajte burgre, falafel, vegánske zmrzliny, veganske maslo,…)

Je vegánstvo drahé?

Nemusíte mať nadpriemerný príjem, aby ste si mohli dovoliť byť vegánom. Vegánske polotovary sú drahšie, ale keď sa budete držať celostných potravín, vaše stravovanie môže vyjsť ešte lacnejšie ako na bežnej živočíšnej strave. Rovnako nie je nutné, aby ste bývali vo veľkomeste. Ponuka aj obyčajnej Coop Jednoty je už pre vegána dostačujúca a ak sa rozhodnete vyskúšať nejaké polotovary, objednajte si donášku až domov napríklad z Lunys, Bioland alebo Countrylife. Navyše, ak žijete na vidieku, v dedinke a rozšíri sa o vás, že ste vegán, susedia vám radi podajú cez plot prebytky zo záhrad. Aspoň u nás to tak funguje 🙂

Hľadajte čerstvú zeleninu a ovocie buď v supermarkete alebo na trhu. Sledujte tiež maxi balenia, strukovín, prípadne akciové ponuky konzervovaných strukovín (radšej v skle a ideálne sušené a uvariť si sám). Strukoviny sú nielen superzdravé, ale zároveň vám dodajú potrebné bielkoviny a zasýtia vás.

Je pravda, že vegánske zmrzliny, šľahačky, dezerty, syry sú drahšie. Ale berte tieto produkty ako niečo na špeciálne príležitosti. Neobsahujú pre vaše telo nejaké extra benefity, je to skôr emocionálna záležitosť a spôsob ako si „dopriať“. Veľmi rýchlo prídete na to, že si viete spraviť zmrzlinu doma, z mrazených banánov a jahôd, môžete jej zjesť oveľa viacej ako tej kupovanej, keďže v tej vašej nebude pridaný cukor a viete, čo jete. Osladiť si môžete javorovým sirupom, či datlovým sirupom.

Čo vás na vegánskej ceste čaká?

Ako vegánovi vám bude stačiť zaradiť do svojho jedálnička strukoviny, zemiaky, obilniny, veľa veľa čerstvej zeleniny, z toho si dokážete vytvoriť jedlá, o ktorých sa vám na živočíšnej strave ani nesnívalo. Ako benefit sa budete cítiť energickejšie, zdravšie, štíhlejšie a chute sa vám postupne prispôsobia. Zmiznú šialené nájazdy na sladké a slané. Postupne vyradíte chipsy (jeden z produktov, ktorý skracuje život a ničí pleť milé dámy), presolené údeniny (s nimi naozaj riskujete vážne ochorenia tráviaceho traktu) nezdravé sladkosti, prestanete kupovať biely cukor, vyradíte slnečnicový olej a budete sa sústrediť viac na kvalitu potravín a na to, aký benefit získa vaše telo z jedla. Ste ľudská bytosť, nie odpadkový kôš, tak do svojho tela dávajte také palivo, aké si zaslúži a aké chcete, aby sa cítilo.

Pozrime sa teraz na niekoľko vegánskych receptov, ktoré sú u nás doma skutočne obľúbené: